Mi történt az idén Tokajban? - Aszúvádak és cáfolatok

agrarszektor.hu
Későn kötött szerződéseket és sok esetben nyomott árakon vásárolta fel idén a szőlőt az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. a tokaji borvidéken termelői vélemények szerint. A cég viszont azt állítja, nem voltak felvásárlási problémák, és idén is megtalálhatta a számítását, aki megfelelő minőségű alapanyagot állított elő. A vállalat november 8-én fejezte be az aszúszemek felvásárlását, a szőlőátvételt pedig korábban, október 31-én zárta le. A megvett szőlőért idén csaknem egymilliárd forintot fizettek több mint ezer kistermelőnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

November 8-án befejezte a legnagyobb tokaji felvásárlónak számító, állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Zrt. az aszúszemek átvételét a termelőktől, a szőlőátvétellel pedig október 31-én végzett - közölte az agrárszektor.hu-val a vállalat. A cég idén a kedvező évjáratnak köszönhetően több mint 50 ezer kilogramm aszúszemet vásárolt fel, összesen pedig 5,7 millió kilogramm szőlőt vett át szeptember 16-tól több mint 1000 kistermelőtől, akik jellemzően magánszemély őstermelők voltak.

Egyes Tokaj-hegyaljai szőlősgazdák szerint viszont hiába volt idén jó évjárat és jelentős aszútermés, a magáncégeknél már októberben leállt az aszúfelvásárlás és az állami társaság sem adott lehetőséget minden hegyaljai kistermelőnek a szőlőtermés és az aszúszemek eladására. Az ügy nemrég a parlamentben is téma volt, ahol egyes képviselők azt firtatták, hogy a Grand Tokaj Zrt. idén kevesebb tokaji termelőtől vett át szőlőt, és nem biztosított számukra tisztességes felvásárlási feltételeket sem.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A Grand Tokaj Zrt. ugyanakkor a kritikákra az agrárszektor.hu-nak úgy reagált, hogy a szüret és a felvásárlás végig problémamentesen zajlott. A vállalat szerint így egyáltalán nem volt szó átvételi gondokról, és az idei szüretet is korrekt partneri viszony jellemezte.

Így ellenőrzik a tokaji ültetvényeket
Az állam és a Grand Tokaj Zrt. tisztán szőlészeti alapon egy ellenőri rendszert vezetett be, és évente három-öt alkalommal szemlézte 1200 kistermelő ültetvényeit - hangsúlyozta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a parlamentben. 2017-ben is célzottan választották ki azt a több mint ezer termelőt, akik megfelelnek a minőségi követelményeknek - tette hozzá.

Tokaji szőlőtermelők viszont azt állítják, hogy a Grand Tokaj Zrt. az idén - szemben az előző évekkel - a szüret előtt a gazdálkodókkal nem kötött felvásárlási szerződéseket. Míg 2016-ban 1270 termelővel létesítettek megállapodásokat, addig most már csak körülbelül 1000 termelő kapott értesítést szeptember közepén arról, hogy az állami cég számít a szőlőjükre.

A gazdálkodók szerint ezért idén a szerződéskötések elhúzódtak, 270 termelőnek pedig az állami cég semmilyen indoklást nem adott az ajánlattétel elmaradásáról.

A Grand Tokaj Zrt. objektív és dokumentált minőségbiztosítási rendszer alapján az idén több mint 1000 kistermelővel kötött szerződést - cáfolta ugyanakkor a vádakat a vállalat Azokkal létesítettek megállapodásokat, akik szőlőjüket egész évben jól művelték. A társaság a magas minőséget tartotta szem előtt, és aki ennek megfelelő alapanyagot szállított, a cég szerint az idén is megtalálta számítását Tokaj-Hegyalján. A borvidéken az aszúszemeket a piaci kereslet-kínálat szerint 8-10 nagyobb borászat vásárolja fel, amelyek között minden évben a Grand Tokaj Zrt., illetve a jogelőd Tokaj Kereskedőház is vevőként szerepelt - tette hozzá a vállalat.

Egyes tokaji termelők elégedetlenek voltak a szőlőárakkal is, mivel szerintük a Grand Tokaj sok esetben nyomott árakon vásárolt fel. A cég a szőlőket döntően két kategóriába, az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott (OEM) csoportba sorolta, de termelői vélemények szerint nem volt egyértelmű, mi alapján döntötte el, kinek a szőlője melyik kategóriába tartozik. A zempléni OFJ kategóriájú szőlőkért kilogrammonként 80 forintot, a tokaji OEM-be leadhatókért 100-150 forintot ígértek, míg a 23 mustfokot elérő szőlőkért kilónként 250 forintot ajánlottak, de ez utóbbi kategóriába - állítják helyi termelők - a gazdálkodók csekély százaléka került csak be.

A Grand Tokaj Zrt. szerint viszont nem igaz, hogy nyomott árakon, olcsón vásároltak volna.

A szőlőt a szüret előtt meghirdetett árakon vették át több kategóriában objektív és dokumentált ültetvényellenőrzés mellett, és az árakat a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával is egyeztették. Egy kilogramm felvásárolt szőlő átlagára - aszúszemek nélkül - 146 forint volt, ezzel az állami borászat kifizetett átlagára meghaladta az elmúlt tíz átlagárait. Az összes felvásárolt termés bruttó értéke pedig megközelítette az egy milliárd forintot, vagyis ekkora bevételt realizálhattak a borászattal szerződött tokaj-hegyaljai kistermelők - közölte az agrárszektor.hu-val a vállalat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02