Milliárdos fejlesztés: nagyot újított Bács-Kiskun megye népszerű borászata

Milliárdos fejlesztés: nagyot újított Bács-Kiskun megye népszerű borászata

MTI
Nagy István agrárminiszter a Koch Borászat csaknem 1,8 milliárd forint értékű fejlesztéseinek átadásán járt a Bács-Kiskun megyei Borotán. Az elmúlt években a pincészet számos fejlesztésen esett át, amelynek során elsődleges szempontjuk az volt, hogy a 150 hektáron művelt szőlőterülethez kötődő borászati üzem, a feldolgozástól a palackozásig, a legkorszerűbb technológiával rendelkezzen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Koch Borászat csaknem 1,8 milliárd forintértékű fejlesztéseinek átadásán a miniszter emlékeztetett: 

a Hajós-Bajai Borvidék egyik gyöngyszemén, Borota községtől alig egy kilométerre a Koch család már tíz generáción át szépíti, építi és gazdagítja a borvidék jó hírét.   

Az elmúlt harminc évben a családi tradícióhoz igazodva, számos fejlesztésen esett át a pincészet, amelynek során elsődleges szempontjuk az volt, hogy a 150 hektáron művelt szőlőterülethez kötődő borászati üzem, a feldolgozástól a palackozásig, a legkorszerűbb technológiával rendelkezzen - tette hozzá. A tárcavezető elmondta: a termékfejlesztés és erőforrás-hatékonyság javítása érdekében az elmúlt időszakban egy raktárépülettel bővült a borászat, amelyhez 400 millió forint pályázati forrást igényeltek.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A borászaton túl, a gyümölcslé feldolgozásának hatékonyságát is célul tűzték ki, amelyhez további mintegy 500 millió forint támogatást vehettek igénybe. Nagy István szerint a hosszú évekre nyúló biogazdálkodás "megérlelte" a bioborászat kialakítását is, és ehhez további 197 millió forintos támogatást vehettek igénybe - sorolta.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: az adatok szerint a borászatokban lévő borkészlet nagysága alacsonyabb, mint a tavalyi évben, így lesz helye a leszüretelendő szőlőknek a pincékben. Emlékeztetett: idén nyártól lehetőség lesz élelmiszeripari üzemek, így a borászatok kisebb léptékű, pályázatonként legfeljebb 100 millió forint, illetve komplex, maximum 5 milliárd forint értékű fejlesztésére. A rendelkezésre álló forrás 50 milliárd, illetve 200 milliárd forint. A miniszter kitért arra is, hogy a borászatok az elkövetkező 3 évben mintegy 3 milliárd forint támogatást hívhatnak le Európai Unión belüli - ezzel akár Magyarországon is megvalósuló - borpromóciós célokra.

A pincészet borai a környező országokon kívül eljutnak az Egyesült Államokba, Japánba, Brazíliába, Kínába és Angliába is. A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 25 embert foglalkoztató Koch Borászat értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban mintegy 665 millió forint, 2019-ben pedig 578 millió forint volt. A vállalat adózott eredménye az elmúlt évben nagyjából 98 millió forint, míg azt megelőzően mintegy 23 millió forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?