Milliós bírságot is kaphat az a feldolgozó, aki erről a határidőről megfeledkezik

Milliós bírságot is kaphat az a feldolgozó, aki erről a határidőről megfeledkezik

agrarszektor.hu
Magyarországon azok a feldolgozók, akik több mint 200 tonna almát dolgoznak fel, legkésőbb 2020. augusztus 1-ig kötelesek az általuk feldolgozandó gyümölcsmennyiség legalább 60 százalékát szerződéssel lefedni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2020. május 12-én közleményben hívta fel az érintettek figyelmét, hogy 2020. május 15-én lejár a szerződéskötési kötelezettség határideje a Magyarországon történő feldolgozásra, alaptermékként beszállított meggy értékesítése esetében. A hatályos hazai jogszabályi előírások (a továbbiakban: törvény) értelmében, a meggy mellett az alma Magyarországon történő feldolgozása esetén is kötelező írásban rögzíteni a gyümölcsök értékesítésére irányuló szerződést. A dokumentum kötelező tartalmi elemeit európai uniós rendelet határozza meg, amely egyebek mellett azt is lefekteti, hogy a szerződésben írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat.

A törvény alapján tehát az alma Magyarországon történő értékesítésére irányuló szerződést a szállítás megkezdése előtt írásba kell foglalni. A szerződések írásba foglalása, a feldolgozásra szánt alma értékesítésében résztvevő minden szereplő, azaz a közvetítő kereskedelem vonatkozásában is kötelező előírás. Fontos továbbá, hogy valamennyi szerződés a jogszabályi előírásoknak megfelelően tartalmazza a termékért fizetendő árat. 

A szerződésben foglaltakat a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrzi. Ha a mezőgazdasági igazgatási szerv megállapítja a kötelezettség megszegését, ágazatfelügyeleti bírságot szab ki, amelynek legkisebb mértéke tízezer forint, legmagasabb mértéke 50 millió forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31