2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Élelmiszer

Nagy a bizonytalanság, mi lesz a darált hússal és a karajjal

Zavart okoz a kereskedelemben a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra csökkentése, mert máris több esetben merültek fel értelmezési nehézségek annak kapcsán, hogy egyes termékeket januártól milyen áfakulcs alá kell sorolni. Így például nem egyértelmű, hogy a boltokban ledarált vagy kicsontozott sertéshúst 5 százalékos vagy továbbra is 27 százalékos áfa terheli-e. Az agrárszektor.hu információi szerint az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt szorgalmazza, hogy a vitatható esetekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adjon ki állásfoglalást.
 
 

Több esetben értelmezési nehézséget okoz a kereskedelemben, hogy januártól egyes sertéstermékeket milyen áfakulcs alá kell sorolni – értesült az agrárszektor.hu. 2016-tól az eddigi 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús áfája, de az eddigi tapasztalatok szerint nem mindig egyértelmű, hogy az áfacsökkentést tovább kell-e adni a fogyasztóknak vagy sem.

Így például nincs egységes értelmezés abban, hogy a boltokban ledarált friss sertéshúsnál is 5 százalékos áfát kell-e alkalmazni vagy sem. Ugyanez a helyzet akkor, ha a karajt az üzletekben kicsontozzák. Hasonlóan bizonytalan esetnek számít az is, ha a sertéshús kockára vágva érkezik a boltokba, vagyis a kereskedelemben vitatott helyzeteket teremthet, mely munkafázisok minősülnek feldolgozásnak, illetve a húsok tálalása, csomagolása is módosíthat az áfabesorolási feltételeken.

Az egyes sertéstermékek gyakorlati besorolásánál merülnek fel kérdések – fogalmazott az agrárszektor.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, de konkrétumokat nem kívánt említeni. A gondot az uniós vámtarifaszabályozás, illetve termék-nómenklatúra okozza, amelyre a hazai áfatörvény is támaszkodik. Az uniós nómenklatúra alapján egyes esetekben nem egyértelmű, hogy bizonyos sertéstermékeket az 5 százalékos áfa alá lehet-e sorolni, vagy továbbra is a 27 százalékos kulcs vonatkozik rájuk – tette hozzá a főtitkár.

Vámos György tájékoztatása szerint az OKSZ azt szorgalmazza, hogy a NAV - miként más hasonló esetekben is – adjon ki állásfoglalást, ha egyes termékek besorolása nem egyértelmű. Ennek érdekében az OKSZ már megkezdte a szükséges egyeztetéseket – közölte a főtitkár.

Baj lehet, ha csökkentenek, de az is, ha nem
A kereskedőknek több szempontból is gondot okozhat, ha áfaszempontból rossz helyre sorolják be a sertéstermékeket – vélik szakértők. Egyrészt problémájuk származhat abból, ha indokolt esetben nem adják tovább a fogyasztóknak az áfacsökkentést, de az is NAV-büntetést vonhat maga után, ha olyan terméknél csökkentenék az áfát, amelyeknél nem lehetne. A kereskedők számára ezért alapvető fontosságú, hogy a vitás esetekben állást foglaljon a NAV. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a kormány „árgus szemmel” figyeli, hogy a kereskedők miként hajtják végre a januári áfacsökkentést. Az OKSZ viszont úgy véli, hogy a NAV majd csak az első idei havi áfabevallások után, február végétől kezd majd általános kereskedelmi sertéshúsáfa-ellenőrzésekbe a hazai piacon.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu