2021. december 8. szerda Mária

Hírek - Élelmiszer

Nagyot trükköznének a németek: így növelnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

A Sozialverband (VdK, Szociális Szövetség), a Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv, Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége) és a Greenpeace felhívást intézett a Németországban újonnan formálódó kormánykoalíció tagjaihoz, melyben a friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és növényi alapú tejpótlókra kivetett ÁFA lehető legkisebb mértékűre csökkentését kérik. Véleményük szerint ez ösztönző hatással lenne a társadalom számára arra, hogy az állati eredetű élelmiszerek helyett több növényi eredetű élelmiszert fogyasszanak.
 
 

Klaus Müller, a Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetségi Szövetségének elnökségi tagja szerint a szövetségi kormány feladata, hogy elérje az éghajlatvédelmi törvényben meghatározott kibocsátási célokat. A szakember hozzátette, hogy ennek érdekében a szövetségi kormánynak biztosítania kell, hogy az egészséges, környezet- és éghajlatbarát táplálkozás minden fogyasztó számára lehetséges és megfizethető legyen, például a gyümölcsök és zöldségek áfájának csökkentése révén – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A fenntartható és egészséges élelmiszerfogyasztást ösztönző adóreform széleskörű egyetértésre talál: A német polgárok 71%-a támogatja, hogy az élelmiszeráraknak tükrözzék a valós költségeket – beleértve a termelés során keletkező környezeti és éghajlati károk költségeit is (a Kantar piackutató cég által a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetségének megbízásából készített reprezentatív felmérés eredményei szerint). A megkérdezettek 81%-a támogatja továbbá a környezet- és klímabarát fogyasztást ösztönző adókedvezményeket.

A felhívást megfogalmazó szervezetek a szövetségi kormány számára egyértelmű kötelességként határozzák meg, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a növényi eredetű élelmiszerek ÁFA-ját, és hogy a német kormány Brüsszelben az egész EU-ra kiterjedő ÁFA-mentességért dolgozzon. A szervezetek szerint ez segítene ellensúlyozni az élelmiszerárak jelenlegi emelkedését. Németországban jelenleg 19% a felső, például egyes szolgáltatásokra kivetett ÁFA-kulcs, a mindennapi élethez szükséges termékekre pedig általában 7% körüli ÁFA-t kell fizetni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó