Nagyot trükköznének a németek: így növelnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

Nagyot trükköznének a németek: így növelnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

agrarszektor.hu
A Sozialverband (VdK, Szociális Szövetség), a Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv, Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége) és a Greenpeace felhívást intézett a Németországban újonnan formálódó kormánykoalíció tagjaihoz, melyben a friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és növényi alapú tejpótlókra kivetett ÁFA lehető legkisebb mértékűre csökkentését kérik. Véleményük szerint ez ösztönző hatással lenne a társadalom számára arra, hogy az állati eredetű élelmiszerek helyett több növényi eredetű élelmiszert fogyasszanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Klaus Müller, a Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetségi Szövetségének elnökségi tagja szerint a szövetségi kormány feladata, hogy elérje az éghajlatvédelmi törvényben meghatározott kibocsátási célokat. A szakember hozzátette, hogy ennek érdekében a szövetségi kormánynak biztosítania kell, hogy az egészséges, környezet- és éghajlatbarát táplálkozás minden fogyasztó számára lehetséges és megfizethető legyen, például a gyümölcsök és zöldségek áfájának csökkentése révén - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A fenntartható és egészséges élelmiszerfogyasztást ösztönző adóreform széleskörű egyetértésre talál: A német polgárok 71%-a támogatja, hogy az élelmiszeráraknak tükrözzék a valós költségeket - beleértve a termelés során keletkező környezeti és éghajlati károk költségeit is (a Kantar piackutató cég által a Német Fogyasztói Szervezetek Szövetségének megbízásából készített reprezentatív felmérés eredményei szerint). A megkérdezettek 81%-a támogatja továbbá a környezet- és klímabarát fogyasztást ösztönző adókedvezményeket.

A felhívást megfogalmazó szervezetek a szövetségi kormány számára egyértelmű kötelességként határozzák meg, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a növényi eredetű élelmiszerek ÁFA-ját, és hogy a német kormány Brüsszelben az egész EU-ra kiterjedő ÁFA-mentességért dolgozzon. A szervezetek szerint ez segítene ellensúlyozni az élelmiszerárak jelenlegi emelkedését. Németországban jelenleg 19% a felső, például egyes szolgáltatásokra kivetett ÁFA-kulcs, a mindennapi élethez szükséges termékekre pedig általában 7% körüli ÁFA-t kell fizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55