2022. január 22. szombat Vince, Artúr

Hírek - Élelmiszer

Rengeteget spórolhatsz a saját kerttel: mutatjuk, hogy tudsz sok pénzt megtakarítani

Úgy gondolhatjuk, hogy a zöldségek sajátkezű termesztése rengeteg munkával jár, míg keveset ad környezetvédelmi szemszögből - ideje átértékelni ezt a gondolatot. Ugyanis, ha mi magunk állítjuk elő a zöldségeink egy részét, akkor az nemcsak remek kikapcsolódást, hanem egészséges és friss termést is biztosítva lehet számunkra. Ami pedig még talán ennél is fontosabb, hogy a környezetet is kímélhetjük vele, amire igen nagy szükség van. Sőt, mindezek mellett rengeteg pénzt spórolhatunk meg!
 
 

A fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorol. Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat, ráadásul évente közel 150 kg szén-dioxidot is megspórol a környezetnek. Most elkészítettek egy ezzel kapcsolatos tanulmányt, melyben kiszámolták a becsült betakarítási mennyiséget, amelyre egy háromgyermekes családnak szüksége van, és amelyet megszoroztak a tényleges piaci árakkal, hogy megtudják, milyen megtakarítások érhetők el a saját kert létrehozásakor. Továbbá a CO2-kibocsátás csökkentésének előnyeire is összpontosítottak, amelyet a saját zöldségek termesztésén keresztül tapasztalhatunk - olvasható a ShopAlike közleményében.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A tanulmány pár fontos részlete:

 • Egy háromgyermekes család, amely 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat.
 • A 3 tagú család évente akár 150 kg CO2-t is megtakaríthat, ha saját maguknak termelnek ételt. Ez akkora mennyiségű CO2, mint amennyit egy repülőgép 3 órás repülés során generál.
 • A szállítás (beleértve az étel teherautóval történő szállítását) okozza az EU CO2 kibocsátásának 15%-át.
 • Egy könnyű teherautó 1,5 tonnával megrakodva 150 g CO2-t bocsát ki kilométerenként.
 • Minden megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2 keletkezik.
 • Egy hasonló teherautó átlagos rakománya 1,2 tonna = 1200 kg, ami megegyezik egy háromfős család egyévi ételfogyasztásával.

Mennyi pénzt spórolunk meg, ha magunk termesztjük az ételt?

Ime, néhány példa:

 • Egy háromtagú családra és egy 60 négyzetméretes kertre vetítve, tavasztól őszíg tartó termesztés esetében az alábbiak szerint alakulhatnak az arányok: a családnak nagyjából 1,36 kilogramm fokhagymára van szüksége, ami 24 növénynek felel meg. Ez 4250 forintba kerül, és mintegy 5800 forintot spórolhatnak meg. 
 • Ha koktélparadicsomot vesszük figyelembe, akkor 23,13 kilogramm az ideális mennyiség, ami 26 növényt jelent, 4880 forintba kerül és több mint 11 ezer forintot spórolhatnak meg saját termesztéssel.
 • Zöldsalátából körülbelül 8 kilóra van szükség, ami 31 darab termés és kicsivel több mint 800 forintba kerül, és közel 7000 forintot is meg lehet spórolni, ha a saját veteményesben termesztik.

Ebből is jól látszik az, hogy az otthon termesztett növények nemcsak egészségesebbek és finomabbak, hanem jelentősen olcsóbbak is a bolti társaiknál. Jó kezdet, ha többnyire őshonos zöldségeket és fűszereket ültetünk. Az őshonosságnak köszönhetően kevésbé fogékonyak a helyi mikrobákra, ami azt is jelenti, hogy semennyi vagy csak kis mennyiségű rovarirtó szerre lesz szükség.

A komposzt pedig a kertészek hűséges társa. A kényelem érdekében ne telepítsük túl messzire a házunktól és a kertünktől. Hasznos tipp, ha a nyílt földre rakjuk, mert a felgyülemlett víz az utolsó dolog, amire a komposztunk körül szükségünk van. Ha találunk egy helyet, ami félig árnyékban és félig a napon helyezkedik el, érdemes ott kezdeni. Még jobb, ha egy fa is van a közelben, védelmet nyújtva a nedvességtől.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!