2021. május 18. kedd Erik, Alexandra

Hírek - Élelmiszer

Simicska és a választások: egy nagy cég ide, egy oda

A társas vállalkozásokat reprezentáló Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) Győr-Moson-Sopron megyei listáján indul a november 3-i agrárkamarai választásokon Simicska Lajos milliárdos üzletember egyik nagy agrárérdekeltsége, a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt. Simicska Lajos másik meghatározó cége, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. viszont a kisebb gazdálkodókat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) Vas megyei listáján kapott helyet.
 
 

Mindkét rivális csoportosulásnál elindulnak Simicska Lajos agrárcégei a november 3-i agrárkamarai választásokon - derül ki az Országos Kamarai Választási Bizottságban nyilvántartásba vett megyei jelöltlistákból. Mint ismert, a választásokon a MOSZ és a Magosz csap össze, előbbi 9, utóbbi 19 megyei listával. A Magosz ráadásul 17 ágazati szervezettel együttműködési megállapodást is kötött, így a választások esélyesének számít.

A Simicska Lajos-Nyerges Zsolt befektetőpáros agrárcégeit a sárvári Mezort Zrt. fogja össze, amelyhez a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. tartozik. E vállalatok közül a Lajta-Hanság a MOSZ Győr-Moson-Sopron megyei listáján található, míg a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. a Magosz Vas megyei listáján indul el.

Első látásra meglepő, hogy az Orbán Viktorral, illetve fideszes politikai körökkel ellenséges viszonyba került Simicska Lajos agrárcégei mindkét táborban helyet kaphattak. Logikusan a Simcsika-cégeknek az „ellenzéki szervezetként” nyilvántartott MOSZ listáin kellett volna indulniuk, mivel a Magosz a Fidesz szövetségesének számít. Vas megyében ugyanakkor a MOSZ nem tudott önálló listát indítani (vagyis csak Magosz-listára lehet szavazni), másrészt pedig az agrárszektor.hu információi szerint kamarai közvetítéssel helyi szintű megállapodás született a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. Magosz-listás részvételéről.

A jelöltlisták szerint a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. nem indul az agrárkamarai választásokon. Nem szerepel a küzdő felek listáin a Nyerges Zsolthoz köthető ceglédi Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. sem.

Nem vesz részt a Nitrogénművek és az IKR Agrár
Nem vesz részt az agrárkamarai választásokon a Bige László tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénműve Zrt, amely jelentős mértékben kötődik a mezőgazdasághoz, de az ipari és kereskedelmi kamara tagja. Ugyancsak távol marad a választásoktól a bábolnai IKR Agrár Kft., amely a második helyet foglalja el a hazai integrátori piacon a Csányi Sándor OTP-elnök vezérigazgató érdekeltségébe tartozó nádudvari KITE Zrt. mögött, és Andrej Babis cseh üzletember-befektető tulajdonában áll.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu