2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Élelmiszer

Simicska és a választások: egy nagy cég ide, egy oda

A társas vállalkozásokat reprezentáló Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) Győr-Moson-Sopron megyei listáján indul a november 3-i agrárkamarai választásokon Simicska Lajos milliárdos üzletember egyik nagy agrárérdekeltsége, a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt. Simicska Lajos másik meghatározó cége, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. viszont a kisebb gazdálkodókat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) Vas megyei listáján kapott helyet.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Mindkét rivális csoportosulásnál elindulnak Simicska Lajos agrárcégei a november 3-i agrárkamarai választásokon - derül ki az Országos Kamarai Választási Bizottságban nyilvántartásba vett megyei jelöltlistákból. Mint ismert, a választásokon a MOSZ és a Magosz csap össze, előbbi 9, utóbbi 19 megyei listával. A Magosz ráadásul 17 ágazati szervezettel együttműködési megállapodást is kötött, így a választások esélyesének számít.

A Simicska Lajos-Nyerges Zsolt befektetőpáros agrárcégeit a sárvári Mezort Zrt. fogja össze, amelyhez a Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. tartozik. E vállalatok közül a Lajta-Hanság a MOSZ Győr-Moson-Sopron megyei listáján található, míg a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. a Magosz Vas megyei listáján indul el.

Első látásra meglepő, hogy az Orbán Viktorral, illetve fideszes politikai körökkel ellenséges viszonyba került Simicska Lajos agrárcégei mindkét táborban helyet kaphattak. Logikusan a Simcsika-cégeknek az „ellenzéki szervezetként” nyilvántartott MOSZ listáin kellett volna indulniuk, mivel a Magosz a Fidesz szövetségesének számít. Vas megyében ugyanakkor a MOSZ nem tudott önálló listát indítani (vagyis csak Magosz-listára lehet szavazni), másrészt pedig az agrárszektor.hu információi szerint kamarai közvetítéssel helyi szintű megállapodás született a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. Magosz-listás részvételéről.

A jelöltlisták szerint a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. nem indul az agrárkamarai választásokon. Nem szerepel a küzdő felek listáin a Nyerges Zsolthoz köthető ceglédi Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. sem.

Nem vesz részt a Nitrogénművek és az IKR Agrár
Nem vesz részt az agrárkamarai választásokon a Bige László tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénműve Zrt, amely jelentős mértékben kötődik a mezőgazdasághoz, de az ipari és kereskedelmi kamara tagja. Ugyancsak távol marad a választásoktól a bábolnai IKR Agrár Kft., amely a második helyet foglalja el a hazai integrátori piacon a Csányi Sándor OTP-elnök vezérigazgató érdekeltségébe tartozó nádudvari KITE Zrt. mögött, és Andrej Babis cseh üzletember-befektető tulajdonában áll.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu