2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Élelmiszer

Sosem találná ki honnan jön a legtöbb import sör Európába!

Négyszáz millió literrel több sört gyártottak tavaly az Európai Unióban, mint az azt megelőző évben. Az EU legnagyobb sörgyártója Németország, Magyarország pedig a 13. helyen áll a ranglistán. A legnagyobb sörexportőr tavaly viszont Hollandia volt, ezzel megelőzve a nagy gyártó Németországot.
 
 

Tavaly 39 milliárd liter sört gyártottak az Európai Unióban, 400 millió literrel többet, mint 2015-ben. Az unió sörgyártása fejenként 76 litert tett ki 2016-ban, és a hagyományos sörök mellett mintegy 900 millió liter 0,5 százalék vagy annál kisebb alkoholtartalmú sört is gyártottak az EU-ban – közölte adatait az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az alkoholos sörök kétharmad részét az EU hat tagállamában gyártották. Az EU legnagyobb sörgyártója az unió termelésnek 21 százalékát adó Németország volt, 8,3 milliárd literrel. Második helyen az Egyesült Királyság állt 13 százalékos részaránnyal, 5,1 milliárd liter sörrel, harmadik Lengyelország 10 százalékkal, illetve 4,0 milliárd liter sörrel, majd Spanyolország következik 9 százalékkal, 3,7 milliárd literrel, utána Hollandia 7 százalékos részaránnyal, 2,6 milliárd literrel, hatodik helyen pedig Belgium szerepel 6 százalékkal, 2,3 milliárd liter sörrel.

Magyarország Portugália mögött a 13. helyen szerepel az Eurostat rangsorában, 655 millió liter gyártott sörrel.

Az EU sörgyártásának legkisebb hányadát ezzel szemben sorrendben Izland, Lettország, Észtország, Szlovákia és Norvégia adta 2016-ban. Luxemburgban, Máltán és Cipruson azonban egyáltalán nem gyártanak sört a statisztika szerint.

Tavaly az EU legnagyobb sörexportőre Hollandia volt 1,9 milliárd liternyi kivitellel, ezzel megelőzte Németországot, ahol 1,7 milliárd liter sört exportáltak, Belgiumot, Franciaországot és az Egyesült Királyságot. Az EU-ból az unión kívülre exportált sör legnagyobb része, 34 százaléka az Egyesült Államokban került eladásra 2016-ban, majd Kína következett 16 százalékos részaránnyal, Kanada 6 százalékkal, Dél-Korea 4 százalékkal, végül Svájc és Taivan egyaránt 3 százalékkal.

Az EU sörbehozatala marginálisnak tekinthető, az unió sörimportjának legnagyobb része, csaknem fele Mexikóból származott a vizsgált időszakban.

Emellett 13 százalék Szerbiából, 10 százalék az Egyesült Államokból, 6 százalék Fehéroroszországból, 4 százalék Kínából, 3 százalék pedig Oroszországból került behozatalra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu