2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Élelmiszer

Teljesen véletlenül egy minden eddiginél büdösebb sajtot készített egy francia mester

Egy francia kézműves sajtkészítő egészen véletlenül egy újfajta sajtot hozott létre, egyszerűen azáltal, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt önkarantén alatt elfeledkezett a pincéjében tárolt, el nem adott tömbökről. Az új sajtféle büdösebb lett az elődjénél is, pedig a Munster típusú sajtoknak már önmagukban hírük van.
 
 

A Vogézek területén élő Lionel Vaxelaire 25 tehén tulajdonosa, és az általuk termelt összes tejből az egyik legerősebb illatú, Munster nevű francia sajtot szokta készíteni, amit éttermeknek, üzleteknek vagy kifejezett sajtspecialitásokat áruló boltoknak ad el. A koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások miatt azonban nem tudott túladni a teljes készletén, ezért a maradékot (mindegy 60 tömböt) átmenetileg a pincébe tette, majd a napok múlásával teljesen megfeledkezett róluk, írta meg a The Local nevű internetes hírportál.

Amikor Lionel Vaxelaire egy hónappal később lement a pincébe, azt tapasztalta, hogy a sajtjai látszólag “megromlottak”, ugyanis zöldes-szürkés penészfoltok borították őket. A francia sajtkészítő azt tette, amit egy szakembernek kell, és megkóstolta az egyik tömböt. Lionel Vaxelaire szerint a sajt nemhogy nem romlott meg, de még érettebb is lett, teljesen új ízvilágot lehetett felfedezni benne, ami már nemcsak a vidék flóráját, de a pince mikroklímáját is magába tartalmazta.

Az új sajt a Munster és a Camembert típusok közé tehető. Ezek a sajtok ugyanis magukban állva érlelődtek négy héten keresztül, miközben Munster típusúakat naponta meg kell mosni

– árulta el Lionel Vaxelaire.

Az újféle sajt iránt nemcsak a készítője lelkesedik. Akkora sikere lett a környékbeli piacokon, hogy Lionel Vaxelaire-nek azóta újabb sajtokat kellett levinnie a pincébe érlelésre, hogy eleget tudjon tenni a megrendeléseknek.

A francia mester sajtnak a le confiné, azaz a lezárás nevet adta. Franciaországban komoly hagyománya van annak, hogy véletlenül alkossák meg a legismertebb sajtjaikat. A legenda szerint a rokfort sajt úgy született, hogy egy pásztorfiú elment udvarolni egy helyi leányzónak, az ebédjének szánt sajtot (és kenyeret) pedig egy barlangban hagyta. Mire visszament, kék penész jelent meg a sajton, de ő megkóstolta, és finomnak találta. Arról azonban nem szól a fáma, hogy mire jutott a lánnyal.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó