Koronavírus: a járvány hatásairól vallottak a külföldi élelmiszer-előállítók

Koronavírus: a járvány hatásairól vallottak a külföldi élelmiszer-előállítók

agrarszektor.hu
Annak ellenére, hogy a koronavírus a jelenlegi ismeretek alapján nem jelent közvetlen veszélyt az élelmiszerekre és azokkal nem terjed, ez nem jelenti azt, hogy a kialakult helyzet ne lenne hatással az élelmiszer-feldolgozókra és az élelmiszerbiztonsági szakemberek tevékenységére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Annak érdekében, hogy felmérjék a koronavírus kitörése és annak enyhítése érdekében tett erőfeszítések hatását, a Food Safety magazin felmérést végzett az élelmiszer-előállítók körében. A március 18-án végzett felmérés során 330 élelmiszer-előállítótól gyűjtöttek válaszokat, a világ minden tájáról, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A részvevő vállalatok 89%-ának működésére hatást gyakorolt a vírus, minden második vállalat drámai hatásról számolt be. Az utazások tilalmának bevezetése általánosnak tekinthető, a válaszadók 75%-a korlátozza ezt valamilyen formában. Mindemellett az üzembe érkező látogatásokat is megtiltották, illetve a személyes találkozókat is minimalizálták. Jelentős nehézséget okoz (18%) az előállítók számára az alkalmazottak munkába járása, akár ütemezési szempontból (pl. iskola bezárása miatt otthon maradó gyerekek felügyeletének megoldása), akár a munkahelyen a kollégákkal történő érintkezés aggodalma miatt. Számos esetben említésre került a logisztika (7%), az alapanyagok beszerzésének nehézségei (15%) - főként azok, amelyek Kínából és más vírus sújtotta országok felől érkeznek. Jelentős gondot okoz a tisztító- és fertőtlenítőszerek beszerzése, amely hosszú távon akár veszélyeztetheti a biztonságos élelmiszer-előállítást.

A megkérdezettek 39%-a nem, míg 61%-uk megváltoztatta volumenét, ebből 37% csökkentette, 24% pedig megnövelte azt. A változást főként a megrendelések kedvező vagy kedvezőtlen változása generálta. A csökkenést főként azok a vállalatok érzékelik, akik vendéglátó egységek, közétkeztetés számára szállítanak be. Megnyugtató, hogy a részvevők döntő többsége (82%) számára nem okoz gondot az élelmiszerbiztonsági protokolljuk megvalósítása, vonatkozó kollégáik hiánya ezt nem hátráltatja (84%).

A járvány hossza időben nem megjósolható, így kérdéses, hogy a vállalkozások mit gondolnak, meddig tudják tevékenységüket fenntartani. Kedvező, hogy - a jelenlegi körülmények között − a válaszadók fele 6 hónapig vagy annál tovább is képes aktivitását fenntartani, ugyanakkor 13%-uk alig egy hónapot tud nyugodt szívvel garantálni. Azonban a legtöbb vállalat képlékenynek, és napról napra változónak látja a jelenlegi helyzetet, amelyhez igyekeznek folyamatosan alkalmazkodni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?