Tisztább árazást akar az EU az élelmiszer-ellátási láncban: 2020-tól nagy változások jöhetnek

MTI
Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság szerdán. Az Európai Bizottság a javaslatot négyhetes nyilvános konzultációs időszakra közzétette, amelyet követően elfogadja azt, és a tervek szerint hat hónappal az elfogadása után hatályba is léphet majd.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tájékoztatás szerint a javaslat célja, hogy alapvető információkat közöljenek az élelmiszer-ellátási lánc egyes szakaszaiban az agrár-élelmiszeripari termékek ármeghatározásáról. A vételi és eladási ár közötti különbségek tájékoztatást nyújthatnak az eladó és a vevő közötti köztes költségekről, ilyenek például a szállítás, a biztosítás, a raktározás költségei. A nagyobb átláthatóság elősegítheti a jobb üzleti döntéseket, és ezáltal erősítheti az élelmiszer-ellátási lánc egyes szakaszai közötti tisztességes magatartásba vetett bizalmat. Ahhoz, hogy a globális piacokon hatékony verseny alakuljon ki, a piaci fejleményekkel kapcsolatos aktuális és könnyen hozzáférhető információkhoz való hozzáférés is elengedhetetlen fontosságú - húzták alá.

A javasolt intézkedések a hús-, a tojás-, a tej-, a gyümölcs- és zöldségipari ágazatra, valamint a szántóföldi növények, a cukor és az olívaolaj ágazatára fognak kiterjedni. Minden egyes tagállam felelős lesz az árra és a piacra vonatkozó adatok összegyűjtéséért. A tagállamok közölni fogják az adatokat az uniós bizottsággal, amely ezt követően az agrár-élelmiszeripari adatportálon és az uniós piaci megfigyelőközpontokon keresztül közli azokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?