2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Élelmiszer

Újra vesznek magyar húst az oroszok

Március közepétől indulhatnak meg a szállítások.
 
 

Oroszország várhatóan március közepén feloldja a Magyarországra vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek importtilalmát - közölte Kardeván Endre országos főállatorvos. Az Orosz Föderáció, Fehéroroszország és Kazahsztán vámuniója január végén azt követően állította le a sertéshús importját az EU országaiból, így Magyarországról is, hogy Litvániában kimutatták az afrikai sertéspestist. Azóta a betegség kórokozóját a lengyelországi vaddisznókban is kimutatták.

A helyzet megoldása érdekében megbeszélések kezdődtek az unió állategészségügyi hatóságának vezetője és a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyeletének vezetője között – tájékoztatta a megyei főállatorvosokat Kardeván Endre. A kialakult helyzet téma volt az unió mezőgazdasági miniszteri tanácsülésén és a főállatorvosi munkaértekezleten is. Az unió és Oroszország közötti tárgyalásokon az ügy lehetséges megoldását egymáshoz közeli módon tartják elképzelhetőnek.

Az importtilalom a továbbiakban csak azokra a konkrét régiókra vonatkozna, ahol a betegség előfordulását kimutatták. Az unió többi térségéből - országából, országrészéből - engedélyeznék az importot, ha megfelelnek az adott régiók az orosz, illetve a vámunió auditjának. Magyarország ezen a területen kedvező helyzetben van - jelentette ki Kardeván Endre -, mert már egy-másfél hete az országban vizsgálódnak az orosz állategészségügyi szakemberek, az auditorok.

Most egy korábban már tervezett ellenőrzés végeznek az orosz állategészségügyi ellenőrök az országban. Ezért megnőtt az esélye annak, hogy Magyarország korábban visszakerüljön az engedélyezési listára, és ismét szállíthasson élősertést és sertéshúst Oroszországba - tette hozzá. A kivitel várhatóan március közepén kezdődhet meg újra - vélekedett az államtitkár.

Kardeván Endre az MTI-nek korábban elmondta: 21 magyarországi sertéshús-üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését végzik el az orosz auditorok.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu