Felháborodtak a gazdák azon, hogy ők okozzák a halálos vadbaleseteket

agrarszektor.hu
Nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőségét, mert a cég szóvivője egy televíziós műsorban a gazdákat is vádolta azért, hogy egyre több az emberáldozatokat követelő vadbaleset. Több gazdálkodó háborodott fel a riport kapcsán, mert szerintük a cég megállapításai téves ismereteken alapulnak.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Levélben szólítja fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezetőségét Győrffy Balázs NAK-elnök, hogy kérjenek nyilvánosan bocsánatot a gazdálkodóktól - áll a kamara a közleményében. A TV2 Tények című műsorának január 11-i riportjában ugyanis a cég szóvivője emberéleteket kért számon a gazdákon, mert állítása szerint az egyre több vadbaleset egyik oka az lehet, hogy az utóbbi időszakban a szántások egyre közelebb kerültek az utakhoz. Ha a gazdák betemetik az eddigi árkokat, a vadak is könnyebben jutnak az útburkolatra - vélte a műsorban a szóvivő.

Ugyanakkor a NAK közleménye szerint a gazdálkodóknak nem érdeke az utak melletti árkok beszántása, illetve egy akár két méteres kerítést is könnyedén átugró szarvast mozgásában nem akadályozhat semmilyen árok. A riport kapcsán számos gazdálkodó fejezte ki felháborodását, mert úgy ítélte meg, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kijelentései téves ismereteken alapultak. A NAK a műsor nyomán a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének véleményét is kikérte, és az intézet úgy nyilatkozott, hogy a vadak egyedi viselkedésére a gazdáknak nincs olyan ráhatása, hogy azokért felelősségük általánosan kimondható lenne.

Az úttestek és útpályák melletti búvóhelyek, bokrosok, árokpartok és fasorok jelenléte sokkal inkább hozzájárulhat a közúti vadbalesetek keletkezéséhez - áll a NAK közleményében. A kamara szerint ugyanis a takarásban lévő vadak a gépkocsivezetők számára az úttestre lépésig nem láthatók, így megjelenésükre nem lehet felkészülni.

Szakértők szerint a vadbalesetek csökkentésének egyik biztos módja hosszabb távon az utak melletti, 5-10 méteres sík és csak fűvel borított sávok kialakítása lehet. Így az erdőből vagy például kukoricásból kilépő vadak is időben láthatóvá válnának. A vadak a szántások miatt nem jutnak könnyebben az útburkolatig, sőt - különösen a téli időszakban - az autóvezetők hamarabb észrevehetik azokat - rögzíti közleményében a NAK.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?