A környezetvédelem és a generációváltás is álom marad?

Agrárszektor
Elkezdődött az Európai Parlamentben az új Közös Agrárpolitika (KAP) vitája. Az agrárminiszterek strasbourgi tanácskozásán hevesen kritizálták a költségvetési megszorításokat, azonkívül a bürokrácia növekedésétől tartottak az új rendszerben. Eközben a Farm Europe elemzői rámutattak: sem a környezetvédelem, sem a fiatalok nem fognak jól járni az új játékszabályokkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Strasbourgban ismét asztalra került az a kritika, hogy a számítások jelenértéken történtek, ezért a következő ciklus teljes idejére a költségvetési megtakarítás valójában nem 5, hanem inkább 15 százalékos lesz a KAP-on belül. Az agrárminiszterek számon kérték Phil Hogan agrárbiztoson azt is, hogy engedett Günther Öttinger költségvetési biztosnak az egy gazdaságra jutó maximálisan kifizethető összegek terén. Eszerint egy igénylő legfeljebb 100 ezer euró közvetlen kifizetésben részesülhet, de a támogatás degresszív csökkentése már 60 ezer euró fölött elkezdődik. Az agrárbiztos felhívta a képviselőtársak figyelmét, hogy a 2019 májusában esedékes európai parlamenti választások előtt egyezségre kell jutniuk legalább a sarokszámokat illetően.

Facélia - a zöldítés egyik növénye

Albert Deß néppárti képviselő kétségbe vonta, hogy az új KAP a bürokrácia csökkentését hozza. Szerinte a tagállamokra bízott programkidolgozás és -ellenőrzés ötlete a gyakorlatban valószínűleg még bonyolultabb rendszert fog eredményezni. A képviselő rámutatott: ha az egy gazdaságra jutó támogatási összeget maximalizálják, akkor az cégdarabolásokhoz fog vezetni. A zöldpárti képviselők ugyanakkor attól tartottak, hogy a vidékfejlesztési pénzek drasztikus megnyirbálása a környezetvédelmi célok csorbulásához fog vezetni. Felvetődött az is, hogy ha az európai választások fő kampánytémájává kell tenni a Közös Agrárpolitikát. "Ahelyett, hogy itt vitatkozunk, inkább a demokratikusabb utat kellene választani" - érveltek. Az agrárium számára azonban nem jönne jól, ha az egyébként is elfogult és a termelés terén laikus, félreinformált városlakók döntenék el, hogyan gazdálkodjanak vidéken.

EZ IS ÉRDEKELHET
Eközben a Farm Europe is elkészítette elemzését a KAP módosításának hatásairól. Az elemzők szerint az agrárpolitika renacionalizálása 16-20 százalékkal is csökkentheti a gazdálkodók bevételeit. A KAP forráscsökkenését összességében 8-12 százalékosra teszik. Egyes ágazatokban, mint a szemestermények, a tej- vagy a húságazat ennél drasztikusabb hatásokkal számolnak. Ehhez hozzájön még egy további 8-10 százalékos mínusz, ami az egyes tagállamok programalkotási és társfinanszírozási döntéseitől függ. A jövedelemcsökkenés át fogja strukturálni a mezőgazdaságot: sokan feladják majd a termelést, míg másutt erőteljes intenzifikációnak lehetünk majd tanúi - fogalmaz a hatáselemzés.

A források csökkenése szerintük a mérethatékonyság irányába fogja elvinni a termelést annak ellenére, hogy a növekvő üzemmérettel együtt csökken az egy gazdaságra jutó támogatás. Az intenzifikáció és a méretnövekedés olyan beruházási igénnyel jár, amelyet a fiatal pályakezdők semmiképpen sem tudnak megfinanszírozni, ezért a generációváltásra tett erőfeszítések ellenére az új belépők száma egyre kevesebb lesz a mezőgazdaságban.

Az elemzőket aggasztja az is, hogy a KAP renacionalizálása a bürokrácia növekedésével jár. Hiába integrálták ugyanis a zöldítés szabályait egy egységes kifizetési feltételrendszerbe, ha a tagállamok az egyes pillérre is saját forgatókönyvet készíthetnek, és így a területalapú támogatás juttatása és ellenőrzése is átláthatatlanul bonyolulttá válik - uniós szinten mindenképpen.

A támogatások környezeti hatását is nehéz lesz mérni, ha az ehhez szükséges mutatókat a tagállam maga határozza meg. Az is nyilvánvaló, hogy azok a tagállamok, amelyek kevésbé ambiciózus környezetvédelmi célokat fogalmaznak meg, versenyképesebbé válnak a többi tagországgal szemben. Ilyen játékszabályok mellett az unió nagy ívű fenntarthatósági elképzelései könnyen csődöt mondanak.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13