Aláígértek az Aldi árainak az oroszok

Agrárszektor
Magyarországot az Európai Bíróság elé citálják, amiért az importtermékek árképzésébe beleszólt. Ugyanis nem engedtük, hogy a behozott árura alkalmazott kiskereskedelmi haszonkulcs a hazai beszállítókkal szemben alkalmazottól eltérjen. Ezzel azt is megakadályoztuk, hogy belföldi árunak nagyon aláígérjenek. Most a németek a saját bőrükön tapasztalják meg, milyen az, amikor egy importőr az Aldiénál is alacsonyabb árakkal csalogatja a vásárlókat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Mere orosz diszkotlánc olcsóságáról híres saját hazájában is, hát még a német piacon! Most megnyitották első üzletüket Lipcsében, éppen ott, ahol korábban egy Aldi telephely is volt. Az árusítás körülményei a németek szerint "primitívek". Valóban csak tartós élelmiszert forgalmaznak raklapokról, de ezt extrém olcsón teszik, legalábbis a német árakhoz viszonyítva. Az agrarheute.com borzadva tudósít róla, hogy a Mere üzletében akár már 62 eurócentért (196 forintért) is kaphatóa csehországi származású, félzsíros tartós tej. Ezzel szemben az Aldiban és a Lidlben 70 centbe (222 forintba) kerül a legolcsóbb. Ez 11 százalékos árkülönbözet az oroszok javára.


Még dühítőbb az eltérés a sajtok esetén: 100 grammért ugyanazon a márkából a Merénél 0,48 centet kell leszurkolni, míg a német diszkontokban 0,74 centet. Ez már 35 százalékos különbség. Meddig tűri ezt az Aldi? A kérdés azért is jogos, mert ez az üzletlánc a legolcsóbbnak kiáltotta ki magát Németországban. Ha bárki alacsonyabb árat szabott volna egy termékre, mint a diszkontlánc, akkor az Aldi azonnal reagált, és lejjebb szállította az árszintet. Az oroszokkal azonban nem számoltak.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Egyetlen üzlet persze még nem jelent veszélyt Németország legnagyobb diszkontláncaira, de aggódhatnak, mert a Mere több mint 100 üzlet megnyitására készül országszerte. Hiába mondogatják, hogy sem rendes polcok, sem friss áru nem található az orosz üzletekben, ha a szegényebb néprétegek elpártolnak tőlük. Az élelmiszer-forgalmazók és éttermek szakszervezeti (NGG) elnöke, Guido Zeitler meghúzta a vészharangot: "Az élelmiszerek eleve olcsók a diszkontláncokban. Ha valaki ez alá ígér, akkor egy lefelé húzó árspirálba kerülhetünk. Csakhogy az élelem bizalmi termék, amelyeket nem lehet áron alul értékesíteni." A szakszervezeti vezető ebben az esetben munkaerő-elbocsátástól is tart.

A fejlemények követése különösen érdekes számunkra, mivel a napokban röppent fel a hír, hogy Magyarországot az Európai Bíróság elé idézik a tisztességtelen forgalmazói gyakorlat tiltása miatt, melynek lényege a külföldi és belföldi származású árukra alkalmazott azonos haszonkulcs előírása, ezzel a verseny korlátozása. Ha rajtunk számon kérik ezt a bírák, akkor mások portáján is lesz keresnivalójuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31