2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Európai Unió

Brüsszel nyerte a pert - Több pénzt akartunk, de elbuktuk

Több mint 850 ezer eurós – körülbelül negyedmilliárd forintos – támogatástól esik el Magyarország, mivel az Európai Bíróság nem a kormánynak adott igazat az Európai Bizottsággal (EB) folytatott jogvitában. A zöldség-gyümölcs ágazat úgynevezett termelői szervezeteire szerettünk volna több pénz kapni, mint amennyit az EB hajlandó volt fizetni. Ezért pereltünk, de az Európai Bíróság a bizottsági álláspontot erősítette meg.
 
 

Elutasította az Európai Bíróság azt a magyar keresetet, amely arra irányult, hogy Brüsszel több támogatási visszatérítést fizessen a magyar zöldség-gyümölcs ágazat termelői szervezeteire. A bruxinfo.hu szerint az ügy lényege, hogy Magyarország összesen 1 973 478 eurós támogatás megtérítését kérte az Európai Bizottságtól, de a testület ennél 850 ezer euróval (negyedmilliárd forinttal) kevesebbet, 1 190 927 eurót volt csak hajlandó fizetni. Emiatt indítottunk pert, de az Európai Bíróság a bizottságnak adott igazat.

A 2009 óta húzódó ügy hátterében az áll, hogy az Európai Unió pénzügyi eszközökkel ösztönzi a gyümölcs- és zöldségágazatban a termelői szervezetek létrehozását. Az olyan régiókban, ahol a gyümölcs- és a zöldségtermesztés jelentős, de a termelők szervezettsége alacsony, a tagállamok nemzeti pénzügyi támogatást fizethetnek a termelői szervezetek megerősítésére, a források egy részét pedig az Európai Unió utólag megtérítheti.

A jogvita a bruxinfo.hu szerint abban állt, hogy a bizottságnak az előzetesen bejelentett, vagy a ténylegesen kifizetett támogatás alapján kell-e visszatérítenie. Magyarország ugyanis kisebb összeget becsült, mint amekkorát végül támogatásként folyósított, illetve amelyre a brüsszeli kompenzációt kérte.

A bíróság most azt állapította meg, hogy az úgynevezett jóváhagyott támogatás fogalma szükségszerűen magában foglalja a bizottságnak előzetesen bejelentett nemzeti pénzügyi támogatások összegét. Így a bizottságnak megfelelő jogalapja volt ahhoz, hogy az uniós visszatérítést a nemzeti pénzügyi támogatás becsült összege alapján teljesítse.

A kormány ugyanakkor azzal érvelt, hogy az előzetesen bejelentett nemzeti támogatás csupán becsült összeg, ezért nem szükségszerűen egyezik meg a tényleges kifizetésekkel. A bíróság szerint viszont a becsléseknek megfelelően alátámasztottaknak kell lenniük, mivel így szolgálhatnak alapul a bejelentett támogatások bizottsági engedélyezéséhez.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu