Ez őrület: milliókat költenek a britek a tapasztalt mezőgazdasági munkaerőre

Ez őrület: milliókat költenek a britek a tapasztalt mezőgazdasági munkaerőre

agrarszektor.hu
A G's Growers 40 ezer fontot (16,2 millió forintot) fizetett azért, hogy 150 tapasztalt román idénymunkást reptethessen át Nagy-Britanniába, hogy segítsenek a brit idénymunkásoknak, valamint hogy felpörgessék a munkát. A cég marketing igazgatója szerint nem lehet csak újoncokkal üzemeltetni egy nagyvállalkozást, kellenek tapasztalt munkavállalók is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Anthony Gardiner, a Cambridgeshire megyei G's Growers marketing igazgatója szerint a cég helyzete egyre nehezebbé vált a koronavírus nemzetközi utazásra gyakorolt hatásai miatt. A cég Nagy-Britannia egyik legnagyobb zöldségtermesztője, amely már 500 brit idénymunkást vett alkalmazásba, hogy hogy segítsenek a betakarításban a G's Growers telephelyein, írta meg a Farming UK.

A cégnek emellett 40 ezer fontot, vagyis több mint 16 millió forintot kellett elköltenie azért, hogy charterjáratokkal tapasztalt idénymunkásokat hozathassanak Romániából, akik megmutathatják a frissen felvett angol munkásoknak, hogyan kell ezt a munkát az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásoknak megfelelően elvégezni. A román munkások múlt héten érkeztek meg London Stansted repülőterére, ahonnan buszokkal szállították őket az ország keleti részébe.

A Country Land and Business Association (CLA) becslései szerint mintegy 80 ezer mezőgazdasági idénymunkás hiányozhat a gazdaságból a koronavírus miatt. Anthony Gardiner úgy gondolja, hogy az 1980-as évek óta most először vannak túlsúlyban az ágazatban a brit munkások. Ahogy az egyik online hírportálnak adott interjújában elmondta, a mezőgazdasági munkások toborzása jól halad, és a következő hetekben még jobban fel fog gyorsulni a folyamat.

Úgy számoljuk, hogy az általunk alkalmazott emberek 60%-a brit állampolgár lesz, ugyanakkor, egy ilyen vállalkozást nem lehet pusztán csak újoncokkal vinni. Szükségünk lesz olyan emberekre, akik tapasztaltak, és tudják, mit és miért csinálnak. Ők fogják megmutatni az újoncoknak, hogy hogyan is kell ezt rendesen és gyorsan csinálni, és hogy hogyan lehet megfelelni az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásoknak - mondta Anthony Gardiner.

A G's Growers reméli, hogy idén a munkavállalóinak kétharmada már brit állampolgár lesz, de tudják azt is, hogy szükségük lesz tapasztalt kelet-európai munkavállalókra is, hogy segítsenek a helyieknek. Ahogy Anthony Gardiner fogalmazott, ez nem csak a betakarításról szól, hanem arról is, hogy az embereknek rendelkezniük kell a megfelelő élelmiszerbiztonsági tudással is, ha rendesen akarják csinálni ezt a munkát.

Sok más országhoz hasonlóan Nagy-Britannia is a mezőgazdasági szektor felé irányította a járvány miatt átmenetileg vagy véglegesen munkájukat vesztett dolgozókat, erről itt írtunk korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03