2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Európai Unió

Budai Gyula: Köszönjük, Szerbia!

A környező országok miatt tudták átvészelni a magyar cégek az orosz embargó negatív hatásait - jelentette ki Budai Gyula miniszteri biztos. Szerinte leginkább Szerbiában sikerült elhelyezni a felesleges árut, amely egyébként a magyar piacon jelent volna meg. Korábbi orosz gyanú szerint viszont az EU több tagállama is a szerbek közreműködésével igyekezett kijátszani az embargót.
 
 

Elsősorban Szerbiában tudtuk elhelyezni az orosz embargó bevezetése után keletkezett árufelesleget a fennmaradó mennyiséget pedig a további környező országokban, Macedóniában és Montenegróban sikerült értékesíteni - jelentette ki Budai Gyula miniszteri biztos, aki a szerb-magyar együttműködési lehetőségekről tárgyalt Belgrádban. Az MTI szerint a találkozón Magyarország további támogatást kért Szerbiától ahhoz, hogy a feleslegessé vált árut az ottani piacon helyezhessük el.

Budai Gyula kiemelte, hogy a két ország között dinamikusan fejlődik a kereskedelmi forgalom. Egyes cégek, amelyek már korábban jelen voltak a szerb piacon, növelni tudták a kivitelt és új magyar vállalatok is meg tudtak jelenni. Elsősorban a feldolgozott élelmiszerek, a zöldségek, a gyümölcsök, a vízi szárnyasok, illetve a baromfi- és a sertéshúsok kivitele nőtt.

Szerbia és Magyarország gazdasági kapcsolatai még sosem voltak ilyen jók, mint most - fogalmazott Danilo Golubovic szerb mezőgazdasági miniszterhelyettes. További együttműködési lehetőségekről, a magyar cégek szerb piacra lépéséről és komoly befektetésekről is tárgyaltak. 

Az oroszok nagyon gyanakodnak
Moszkva az utóbbi időszakban többször felvetette, hogy az EU több tagállama igyekszik kjijátszani az embargót. Az orosz gyanú szerint uniós cégek éppen Szerbia, illetve Bosznia-Hercegovina közvetítésével juttatták el termékeit az orosz piacra.

A szerbek az utóbbi időszakban leginkább cukrot, napraforgómagot, kukoricát, melaszt, tollat és sört exportáltak Magyarországra. A Szerbiába irányuló magyar export fő terméke az élő és a fagyasztott sertés, a töltött és töltetlen kakaós tömb, a gyümölcscukor, a napraforgóolaj, a különböző étrend-kiegészítők, valamint a kutya- és macskaeledel volt.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu