2020. február 29. szombat Albin

Hírek - Európai Unió

Felháborító lenne! - Ausztriába viszik a magyar kürtőskalácsot?

Nem kizárt, hogy Ausztriában regisztráltatja a Nemzetközi Kürtőskalács Szervezet (NKSZ)a kürtőskalácsot, mivel a méltán híres magyar sütemény hungarikummá nyilvánítását a Földművelésügyi Minisztérium (FM) elutasította. Az is elképzelhető azonban, hogy a viták miatt az édesség román termékként jelenik meg az Európai Unióban.
 
 

A  bíróság előtt lévő vita az NKSZ és a FM között egyre inkább elmérgesedik. A tárca újabb akadályokat gördített az európai különleges termékké nyilvánítás útjába – nyilatkozta Hantz Péter, a szervezet vezetője az mno. hu szerint.

Miután a Hungarikumbizottság a kürtőskalácsot felvette a Magyar Értéktárba, mint magyar, illetve székely értéket, úgy tűnt, rendeződik a feszült helyzet. A felek között azonban a lap szerint  újabb vita alakult ki, mivel a Földművelésügyi Minisztérium elutasította a hungarikummá nyilvánítási kérelmet.

Román vagy osztrák termék lesz -e a kürtőskalács?
A magyar és székely vonatkozású sütemény ügyében elhúzódó döntés miatt a székelyföldi sütők kilátásba helyezték: ha nem sikerül konszenzusra jutniuk,nem határolódnak el a bukaresti mezőgazdasági tárca kezdeményezésétől. Így könnyen lehet, hogy a hagyományos magyar különlegességet romániai termékként veszik nyilvántartásába az EU-ban. Az NKSZ ezt viszont nem akarja, ezért fontolgatja, hogy inkább Ausztriában regisztráltatja a terméket. 

Az eset után a szakmai szervezet kérte a kürtőskalács európai különleges termékké nyilvánítását is, azonban a beadványt a tárca kétszer is elutasította. Arra hivatkoztak, hogy a hatályos uniós rendelkezések alapján a sütemény ilyen kizárólagos védelmet nem kaphat.

Hantz úgy véli, hogy a tárca félreértelmezi a szabályozást, és diszkriminál, hisz minden bejegyzett különleges termék egy termékfajtát jelöl. Így értelmetlenné válik az olyan termékek oltalom alá helyezése is, mint például a tepertős pogácsa, vagy a rögös túró. Éppen ezért a szakmai szervezet a Fővárosi Közigazgatási- és Munkaügyi Bírósághoz fordult, és a határozat érvénytelenné nyilvánítását, illetve az eljárás megismétlését kérte.

A minisztériumi elutasítás hivatalos indoklásában megemlítették: a kürtőskalács nem levédhető, mivel csak 25 éve jelent meg Magyarországon. Az NKSZ szerint viszont az első, kürtőskalácsot is említő írásos dokumentum 1679-ből származik, ezért a szervezet nem hátrál meg. Újabb elutasítás esetén az Alkotmánybírósághoz, illetve egyéb uniós szervekhez fordulnak - szögezték le.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu