Felháborító lenne! - Ausztriába viszik a magyar kürtőskalácsot?

agrarszektor.hu
Nem kizárt, hogy Ausztriában regisztráltatja a Nemzetközi Kürtőskalács Szervezet (NKSZ)a kürtőskalácsot, mivel a méltán híres magyar sütemény hungarikummá nyilvánítását a Földművelésügyi Minisztérium (FM) elutasította. Az is elképzelhető azonban, hogy a viták miatt az édesség román termékként jelenik meg az Európai Unióban.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A  bíróság előtt lévő vita az NKSZ és a FM között egyre inkább elmérgesedik. A tárca újabb akadályokat gördített az európai különleges termékké nyilvánítás útjába - nyilatkozta Hantz Péter, a szervezet vezetője az mno. hu szerint.

Miután a Hungarikumbizottság a kürtőskalácsot felvette a Magyar Értéktárba, mint magyar, illetve székely értéket, úgy tűnt, rendeződik a feszült helyzet. A felek között azonban a lap szerint  újabb vita alakult ki, mivel a Földművelésügyi Minisztérium elutasította a hungarikummá nyilvánítási kérelmet.

Román vagy osztrák termék lesz -e a kürtőskalács?
A magyar és székely vonatkozású sütemény ügyében elhúzódó döntés miatt a székelyföldi sütők kilátásba helyezték: ha nem sikerül konszenzusra jutniuk,nem határolódnak el a bukaresti mezőgazdasági tárca kezdeményezésétől. Így könnyen lehet, hogy a hagyományos magyar különlegességet romániai termékként veszik nyilvántartásába az EU-ban. Az NKSZ ezt viszont nem akarja, ezért fontolgatja, hogy inkább Ausztriában regisztráltatja a terméket. 

Az eset után a szakmai szervezet kérte a kürtőskalács európai különleges termékké nyilvánítását is, azonban a beadványt a tárca kétszer is elutasította. Arra hivatkoztak, hogy a hatályos uniós rendelkezések alapján a sütemény ilyen kizárólagos védelmet nem kaphat.

Hantz úgy véli, hogy a tárca félreértelmezi a szabályozást, és diszkriminál, hisz minden bejegyzett különleges termék egy termékfajtát jelöl. Így értelmetlenné válik az olyan termékek oltalom alá helyezése is, mint például a tepertős pogácsa, vagy a rögös túró. Éppen ezért a szakmai szervezet a Fővárosi Közigazgatási- és Munkaügyi Bírósághoz fordult, és a határozat érvénytelenné nyilvánítását, illetve az eljárás megismétlését kérte.

A minisztériumi elutasítás hivatalos indoklásában megemlítették: a kürtőskalács nem levédhető, mivel csak 25 éve jelent meg Magyarországon. Az NKSZ szerint viszont az első, kürtőskalácsot is említő írásos dokumentum 1679-ből származik, ezért a szervezet nem hátrál meg. Újabb elutasítás esetén az Alkotmánybírósághoz, illetve egyéb uniós szervekhez fordulnak - szögezték le.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?