2021. április 14. szerda Tibor

Hírek - Európai Unió

Ismét engedélyezik az unióban a hatalmas vitát kavaró vegyszert

Öt évre megújítja a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag engedélyét az Európai Unió, miután november 27-én sikerült elérni az uniós tagállamok régóta várt minősített többségét az ügyben. A döntés Németország révén született meg, amely a korábbi tartózkodás helyett most a hatóanyag jóváhagyása mellett szavazott. Magyarország is megszavazta a döntést.
 
 

Az uniós fellebbviteli bizottság, amely az EU tagállamainak szakértőiből és az Európai Bizottságból áll, november 27-én ülésezett, hogy megvitassa a glifozát növényvédő szer hatóanyag engedélyének megújítását. A tagállamok minősített többsége a bizottság öt évre szóló jóváhagyására vonatkozó javaslata mellett szavazott. A minősített többség megszületését Németország biztosította, amely a korábbi tartózkodás helyett most a jóváhagyás mellett szavazott – írja az euractiv.com.

18 tagállam szavazott a glifozát mellett, köztük Lengyelország, Bulgária és Románia, amelyek korábban a németekhez hasonlóan tartózkodtak. Kilenc tagállam viszont a hatóanyag ellen voksolt, Portugália pedig tartózkodott. A Földművelésügyi Minisztérium az agrárszektor.hu-t korábban arról tájékoztatta, hogy Magyarország is támogatta a hosszabbítást.

Ugyanakkor a Copa-Cogeca, az Európai Unió mezőgazdasági termelői szervezete csalódottságának adott hangot a glifozát engedélyének ötéves jóváhagyásával kapcsolatban. Az érdekképviselet szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) is pozitív értékelést adott ki a hatóanyaggal kapcsolatban, ezért a bizottságnak a lehető leghosszabb, 15 éves meghosszabbítást kellett volna előterjesztenie.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu