2022. június 30. csütörtök Pál

Hírek - Európai Unió

Magyarország arra szavaz, hogy ne tiltsák be a vihart kavaró vegyszert

Magyarország is megszavazta az Európai Bizottságban azt a legutóbbi javaslatot, amely a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag uniós engedélyének ötéves meghosszabbításáról szólt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) érvelése szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) egyaránt úgy foglalt állást, hogy a glifozát nem rákkeltő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes ügynöksége viszont a hatóanyagot rákkeltőnek minősítette, ezért az unióban sokan az azonnali teljes betiltást sürgetik. Az Európai Bizottságban várhatóan november végén tárgyalják újra az ügyet. A glifozát jelenlegi engedélye december 15-én jár le.
 
 

A glifozát tartalmú növényvédő szerek használati engedélyének ötéves megújítása mellett szavazott Magyarország az Európai Bizottság illetékes testületének november 9-i , legutóbbi ülésén – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Földművelésügyi Minisztérium. A tagállamok a végleges állásfoglalást a minősített többség hiánya miatt nem hozhatták meg, így a döntést ismét elhalasztották. A fellebbviteli bizottság az agrártárca tájékoztatása szerint november végén határozhat a hatóanyagról, amelynek uniós engedélye december 15-én jár le. Az ülést várhatóan november 27-én tartják meg.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


{KAPCSOLODO-9163}
Az EU-ban is hatalmas vitákat robbantott ki a glifozát, amelyet a WHO rákkutatási ügynöksége a potenciálisan rákkeltő hatóanyagok közé sorolt. Ezért az unióban sokan most azt sürgetik, hogy a glifozátot azonnal tiltsák be. Nemrég hasonló módon foglalt állást az Európai Parlament (EP) is, amely azonban 2022-es legkésőbbi kitiltási időpontot határozott meg. Az Európai Bizottság ugyanakkor korábban tizenöt-, majd tízéves meghosszabbítás mellett állt ki, majd engedélymegújítási javaslatát – az EP véleményét is figyelembe véve – legutóbb öt évre csökkentette.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a magyar álláspont az Európai Vegyianyag Ügynökség június 15-én közzétett jelentésére épül, amelyben a szervezet a glifozát rákkeltő hatására nem talált bizonyítékot, így tudományos akadályt nem gördített az újraengedélyezés útjába. Emellett – tette hozzá a tárca - az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szeptemberi értékelése is azt állapította meg, hogy a glifozát nem bizonyul olyan anyagnak, amely rombolja az emberi szervezet endokrin rendszerét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az FM arra törekszik, hogy a növényvédő szerek engedélyezése és betiltása csak megalapozott tudományos vizsgálatok alapján történhessen meg – közölte a minisztérium. A tárca szerint így lehet figyelembe venni a fenntartható mezőgazdaság érdekeit, illetve a felhasználók, a környezet és a fogyasztók biztonságát. Emellett folyamatosan ellenőrizni kell a hatóanyagok szabályszerű felhasználását is – hangsúlyozta a tárca.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben