Magyarország arra szavaz, hogy ne tiltsák be a vihart kavaró vegyszert

agrarszektor.hu
Magyarország is megszavazta az Európai Bizottságban azt a legutóbbi javaslatot, amely a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag uniós engedélyének ötéves meghosszabbításáról szólt. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) érvelése szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) egyaránt úgy foglalt állást, hogy a glifozát nem rákkeltő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes ügynöksége viszont a hatóanyagot rákkeltőnek minősítette, ezért az unióban sokan az azonnali teljes betiltást sürgetik. Az Európai Bizottságban várhatóan november végén tárgyalják újra az ügyet. A glifozát jelenlegi engedélye december 15-én jár le.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

EZ IS ÉRDEKELHET
A glifozát tartalmú növényvédő szerek használati engedélyének ötéves megújítása mellett szavazott Magyarország az Európai Bizottság illetékes testületének november 9-i , legutóbbi ülésén - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a Földművelésügyi Minisztérium. A tagállamok a végleges állásfoglalást a minősített többség hiánya miatt nem hozhatták meg, így a döntést ismét elhalasztották. A fellebbviteli bizottság az agrártárca tájékoztatása szerint november végén határozhat a hatóanyagról, amelynek uniós engedélye december 15-én jár le. Az ülést várhatóan november 27-én tartják meg.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


EZ IS ÉRDEKELHET
Az EU-ban is hatalmas vitákat robbantott ki a glifozát, amelyet a WHO rákkutatási ügynöksége a potenciálisan rákkeltő hatóanyagok közé sorolt. Ezért az unióban sokan most azt sürgetik, hogy a glifozátot azonnal tiltsák be. Nemrég hasonló módon foglalt állást az Európai Parlament (EP) is, amely azonban 2022-es legkésőbbi kitiltási időpontot határozott meg. Az Európai Bizottság ugyanakkor korábban tizenöt-, majd tízéves meghosszabbítás mellett állt ki, majd engedélymegújítási javaslatát - az EP véleményét is figyelembe véve - legutóbb öt évre csökkentette.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a magyar álláspont az Európai Vegyianyag Ügynökség június 15-én közzétett jelentésére épül, amelyben a szervezet a glifozát rákkeltő hatására nem talált bizonyítékot, így tudományos akadályt nem gördített az újraengedélyezés útjába. Emellett - tette hozzá a tárca - az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szeptemberi értékelése is azt állapította meg, hogy a glifozát nem bizonyul olyan anyagnak, amely rombolja az emberi szervezet endokrin rendszerét.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az FM arra törekszik, hogy a növényvédő szerek engedélyezése és betiltása csak megalapozott tudományos vizsgálatok alapján történhessen meg - közölte a minisztérium. A tárca szerint így lehet figyelembe venni a fenntartható mezőgazdaság érdekeit, illetve a felhasználók, a környezet és a fogyasztók biztonságát. Emellett folyamatosan ellenőrizni kell a hatóanyagok szabályszerű felhasználását is - hangsúlyozta a tárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?