2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Európai Unió

Rendkívüli brüsszeli segítséget kérnek az olaszok a brutális aszály miatt

Aszálysegélyt kér Olaszország az Európai Uniótól, mert régóta tartó szárazság sújtja az olasz mezőgazdasági területek majdnem kétharmadát, és emiatt a 20 olaszországi régióból 11-et már felszólítottak a rendkívüli állapot elrendelésére. A mezőgazdasági ágazatot már eddig is mintegy 2 milliárd eurós kár érte, ugyanis a földek 60 százaléka gyakorlatilag kiszáradt.
 
 

Az olasz földművelésügyi tárca július végén bejelentette, hogy mintegy 700 millió eurónyi sürgősségi pénzforrást nyit meg az ország öntözési rendszerei hatékonyságának növelése érdekében. Erre azért volt szükség,

mert a földek közel 60 százaléka teljesen kiszáradt Olaszországban a hőség okozta csapadékhiány miatt. A brutális aszály miatt már 2 milliárd eurós kár érte az olasz mezőgazdaságot

- közölte a Coldiretti, az olasz farmerszövetség.

Korábban két északi tartományban jelentették be a vészhelyzetet, a napokban azonban a 20 olaszországi régióból 11-et felszólítottak arra, hogy rendeljen el rendkívüli állapotot a hosszú ideje tartó aszály miatt. A csapadékmentes időszak, a rekord hőmérséklet és a szárazság leginkább az olajbogyó, a paradicsom és a borszőlőtermesztést érintette hátrányosan.

Rómában napi nyolc órás vízkorlátozást vezettek be, miután leállították a közeli tó vizének szivattyúzását. Emiatt még a Vatikán híres szökőkútja is száraz maradt. Közben napról napra egyre több térségre terjesztik ki a rendkívüli állapotot, Veneto északi részétől egészen Szicília déli részéig, beleérte a római Lazio térséget is, valamint Toszkána, Szardínia és Calabria is érintett lett - derül ki a BBC beszámolójából.

A szenátus aktiválta a Nemzeti Szolidaritási Alapot a termelők támogatására, és további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól. Ezt egy középtávon szükséges intézkedésnek tartották, ugyanis az éghajlatváltozás hatásai egyre inkább nyilvánvalóvá váltak az olasz mezőgazdaságban

 - mondta Maurizio Martina mezőgazdasági miniszter.

 

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!


Magyarországon július 1-jei kezdőnappal hirdetett ki a belügyminiszter vízhiányos időszakot az ország egész területére. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak visszavonásig nem kell vízkészlet-járulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. Az intézkedés a szélsőséges időjárás, az aszály, a napokig tartó csapadékmentes időszak és a szárazság által okozott termésátlag-csökkenés megállítását, illetve a költségterhek mérséklését célozza. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben