Rendkívüli brüsszeli segítséget kérnek az olaszok a brutális aszály miatt

agrarszektor.hu
Aszálysegélyt kér Olaszország az Európai Uniótól, mert régóta tartó szárazság sújtja az olasz mezőgazdasági területek majdnem kétharmadát, és emiatt a 20 olaszországi régióból 11-et már felszólítottak a rendkívüli állapot elrendelésére. A mezőgazdasági ágazatot már eddig is mintegy 2 milliárd eurós kár érte, ugyanis a földek 60 százaléka gyakorlatilag kiszáradt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az olasz földművelésügyi tárca július végén bejelentette, hogy mintegy 700 millió eurónyi sürgősségi pénzforrást nyit meg az ország öntözési rendszerei hatékonyságának növelése érdekében. Erre azért volt szükség,

mert a földek közel 60 százaléka teljesen kiszáradt Olaszországban a hőség okozta csapadékhiány miatt. A brutális aszály miatt már 2 milliárd eurós kár érte az olasz mezőgazdaságot

- közölte a Coldiretti, az olasz farmerszövetség.

EZ IS ÉRDEKELHET
Korábban két északi tartományban jelentették be a vészhelyzetet, a napokban azonban a 20 olaszországi régióból 11-et felszólítottak arra, hogy rendeljen el rendkívüli állapotot a hosszú ideje tartó aszály miatt. A csapadékmentes időszak, a rekord hőmérséklet és a szárazság leginkább az olajbogyó, a paradicsom és a borszőlőtermesztést érintette hátrányosan.

Rómában napi nyolc órás vízkorlátozást vezettek be, miután leállították a közeli tó vizének szivattyúzását. Emiatt még a Vatikán híres szökőkútja is száraz maradt. Közben napról napra egyre több térségre terjesztik ki a rendkívüli állapotot, Veneto északi részétől egészen Szicília déli részéig, beleérte a római Lazio térséget is, valamint Toszkána, Szardínia és Calabria is érintett lett - derül ki a BBC beszámolójából.

A szenátus aktiválta a Nemzeti Szolidaritási Alapot a termelők támogatására, és további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól. Ezt egy középtávon szükséges intézkedésnek tartották, ugyanis az éghajlatváltozás hatásai egyre inkább nyilvánvalóvá váltak az olasz mezőgazdaságban

 - mondta Maurizio Martina mezőgazdasági miniszter.

 

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Magyarországon július 1-jei kezdőnappal hirdetett ki a belügyminiszter vízhiányos időszakot az ország egész területére. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak visszavonásig nem kell vízkészlet-járulékot (VKJ) fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. Az intézkedés a szélsőséges időjárás, az aszály, a napokig tartó csapadékmentes időszak és a szárazság által okozott termésátlag-csökkenés megállítását, illetve a költségterhek mérséklését célozza. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03