2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Európai Unió

Újabb élelmiszereket tiltottak ki az oroszok

Holnaptól nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet az európai uniós tagállamokból. A még augusztusban bevezetett, korábbi tiltólista kibővítésének hátterében – az orosz fél indoklása alapján - állategészségügyi okok állnak. A történtek hatására egy nagy nemzetközi hitelminősítő intézet lerontotta Oroszország hosszú távú devizaadósságára vonatkozó hitelminősítését.
 
 

Szergej Dankvert, az orosz mezőgazdasági minisztérium alá tartozó állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) főállatorvosa elmondta, hogy az importtilalomra vonatkozó döntést meghozták, és az kedden hatályba is lép. A rendelkezés értelemszerűen érinti Magyarországot is.

A másodlagos marhahústermékeket, a fejet, lábakat, belsőségeket, valamint a húsnyesedéket az orosz húsfeldolgozó ipar hagyományosan importálja az uniós tagállamokból. Ezekre Oroszország nem is vezetett be embargót augusztus elején.

Az MTI értesülései szerint az orosz hatóság azt követően döntött a behozatali tilalomról, hogy Jevgenyij Nyepoklonov, Oroszország állategészségügyi főellenőre Litvániában tárgyalt Bernard Van Goethemmel, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának vezetőjével.

Az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet főállatorvosa a döntés kapcsán arra hivatkozott, hogy hatóságuk több alkalommal kifogásolta az uniós másodlagos marhahústermékek és a nyesedék minőségét. 17 esetben megállapításra került, hogy tiltott anyagot használtak az Ausztriából, Magyarországból, Németországból, Dániából, Olaszországból és Lengyelországból származó termékekben. Az orosz ellenőrök Listeria baktériumot, ólmot, tetraciklint, szalmonellát, klóramfenikolt és kadmiumot találtak az uniós államokból importált áruban.

Szergej Dankvert közölte, hogy nem kaptak semmilyen megalapozott garanciát az Európai Uniótól a problémák kiküszöbölésére.

Mindeközben részben a tilalom kiterjesztésének, részben az elhúzódó orosz-ukrán válság hatására, ”középtávon romló növekedési kilátásokra” hivatkozva a Moody’s nemzetközi hitelminősítő leminősítette Oroszország besorolását.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu