A napenergia miatt drágulhat az áram?

agrarszektor.hu
Csehországban akár 25 százalékkal is drágulhat az ipari áram ára, köszönhetően az egyre szaporodó napenergiát előállító vállalatoknak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Többek között a széntermelő New World Resources NV, a textilgyártó Pegas Nonwovens, valamint a nyersolaj feldolgozó Unipetrol az áldozatai annak a törvénynek, mely arra kötelezi a Cseh Energetikai Művek (CEZ) áramszolgáltatót, hogy napenergiát előállító start-up vállalatoktól szerezzen be villamos energiát, a nem megújuló forrásokból előállított áramnál jóval magasabb áron - nyilatkozta a CEZ kereskedelmi igazgatója, Alan Svoboda a Bloombergnek.

Az áremelkedést nyilván továbbhárítják majd fogyasztóikra a vállalatok, melynek kapcsán a cseh kisvállalatokat tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke megjegyezte, fogalma sincs, honnan fogják a cégek a szükséges pénzt előteremteni.

Az energiaárak Európa szerte emelkednek, Spanyolországtól Németországig, főként az EU azon nyomása miatt, mely szén-dioxid kibocsátásuk csökkentése érdekében megújuló energia hasznosítására kényszeríti őket.

Csehországban öt éve lépett életbe egy törvény, amely feljogosította a napenergiát előállító vállalatokat, hogy magasabb áron értékesítsék a villamos energiát, ezzel kárpótolva őket az igen magas kezdeti befektetésekért.

Azóta persze a napelemek ára közel 50 százalékkal zuhant a kínai tömegtermelés miatt, mely jóval több vállalkozást vonzott a napenergia szektorba, mint amire a cseh kormány számított. Eközben a CEZ és a többi áramszolgáltató is köteles felvásárolni készleteiket.

A CEZ becslései szerint idén év végén közel 2000 megawatt áram előállítására alkalmas napelem lesz az országban, ezzel Csehországban lesz a világon a legmagasabb az egy főre jutó napenergia-termelés.

Ez a lakosság számára közel 19 százalékkal, a vállalatoknak 25-30 százalékkal magasabb áram árat jelent majd jövőre, mivel a napenergiából előállított áram ára tízszerese a villamosenergia nagykereskedelmi árának.

A napenergia előállítók vitatják a CEZ álláspontját, mondván az áramszolgáltató teljes készletének mindössze 5 százalékát szerzi be megújuló forrásokból, így maximum 7 százalékos áremelés lenne indokolt. Szerintük a vállalatóriásnak az a célja riogatással, hogy lebeszélje a politikusokat a napenergia fejlesztésekbe történő invesztíciótól.

Jelenleg a cseh kormány előtt áll egy törvénytervezet, amely 2011. március elsejétől megszüntetné a farmokon történő napelem-telepítések támogatását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?