Örülnek az uniós etanolgyártók az amerikai etanolimport-vizsgálatnak

agrarszektor.hu
Regisztrálni fogja az Amerikából származó etanolimportot az Európai Bizottság, ami az európai etanolgyártók tömörülése szerint annak az elismerése, hogy az amerikai, államilag támogatott etanolimport abszolút mértékben és a piaci részesedés szempontjából is iszonyú károkat okozott az uniós etanolgyártásnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!


Üdvözölte az Európai Megújuló Etanol Egyesület (European Renewable Ethanol Association, ePURE) az Európai Bizottság azon döntését, hogy felülvizsgája az Amerikából származó uniós etanolimportot, írt a worldgrain.com. A Bizottság múlt hét pénteken jelentette be, hogy regisztrálni kezdi az amerikai etanol importot miután az ePURE tavaly novemberben szubvencióellenes eljárást kezdeményezett. 


"A döntés egy fontos lépés abban, hogy az Unió végre elismerte, hogy az amerikai kormány által államilag támogatott masszív amerikai etanolbehozatal súlyosan károsította az európai etanolszektort" - nyilatkozta a worldgrain.com-nak Rob Vierhout, az ePURE főtitkára. "Ezzel a döntésével az Európai Bizottság az amerikából származó uniós etanolimport által abszolút mértékben és a piaci részesedés függvényében okozott kárt is elismerte" - tette hozzá a főtitkár, aki szerint az amerikai import iszonyú kárt okozott az európai etanolárakban és maguknak a termelőknek is.


A szervezet szerint az eddigi Amerikából származó import kritikus pénzügyi helyzetet idézett elő számos európai etanoltermelőnél, akik közül soknak egyszerűen be kelltt zárni az üzemét. A döntés, hogy regisztrálják az amerikai importot azonban nem befolyásolja az Európai Bizottságnak azon korábbi döntését, hogy ne alkalmazzanak átmeneti intézkedéseket a VEETC (Volumetric Ethanol Excise Tax Credit) állami bioüzemanyag-finanszírozásra vonatkozó szabályozás 2011-es lejárta miatt. (Ez a szabályozás adókedvezményt adott az amerikai etanolgyártóknak egészen 2011 december 31-ig). Azzal azonban, hogy az unió szigorúan figyelni fogja az Egyesült Államokból származó etanolbehozatalt, eltántoríthatja az Egyesült Államokat attól, hogy újra életbe léptesse akár visszamenőlegesen a VEETC-t. Illetve, ha mégis megtennék, akkor az új uniós döntés lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy átmenetileg az azt ellensúlyozó intézkedéseket vezessen be.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?