Örülnek az uniós etanolgyártók az amerikai etanolimport-vizsgálatnak

agrarszektor.hu
Regisztrálni fogja az Amerikából származó etanolimportot az Európai Bizottság, ami az európai etanolgyártók tömörülése szerint annak az elismerése, hogy az amerikai, államilag támogatott etanolimport abszolút mértékben és a piaci részesedés szempontjából is iszonyú károkat okozott az uniós etanolgyártásnak.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.


Üdvözölte az Európai Megújuló Etanol Egyesület (European Renewable Ethanol Association, ePURE) az Európai Bizottság azon döntését, hogy felülvizsgája az Amerikából származó uniós etanolimportot, írt a worldgrain.com. A Bizottság múlt hét pénteken jelentette be, hogy regisztrálni kezdi az amerikai etanol importot miután az ePURE tavaly novemberben szubvencióellenes eljárást kezdeményezett. 


"A döntés egy fontos lépés abban, hogy az Unió végre elismerte, hogy az amerikai kormány által államilag támogatott masszív amerikai etanolbehozatal súlyosan károsította az európai etanolszektort" - nyilatkozta a worldgrain.com-nak Rob Vierhout, az ePURE főtitkára. "Ezzel a döntésével az Európai Bizottság az amerikából származó uniós etanolimport által abszolút mértékben és a piaci részesedés függvényében okozott kárt is elismerte" - tette hozzá a főtitkár, aki szerint az amerikai import iszonyú kárt okozott az európai etanolárakban és maguknak a termelőknek is.


A szervezet szerint az eddigi Amerikából származó import kritikus pénzügyi helyzetet idézett elő számos európai etanoltermelőnél, akik közül soknak egyszerűen be kelltt zárni az üzemét. A döntés, hogy regisztrálják az amerikai importot azonban nem befolyásolja az Európai Bizottságnak azon korábbi döntését, hogy ne alkalmazzanak átmeneti intézkedéseket a VEETC (Volumetric Ethanol Excise Tax Credit) állami bioüzemanyag-finanszírozásra vonatkozó szabályozás 2011-es lejárta miatt. (Ez a szabályozás adókedvezményt adott az amerikai etanolgyártóknak egészen 2011 december 31-ig). Azzal azonban, hogy az unió szigorúan figyelni fogja az Egyesült Államokból származó etanolbehozatalt, eltántoríthatja az Egyesült Államokat attól, hogy újra életbe léptesse akár visszamenőlegesen a VEETC-t. Illetve, ha mégis megtennék, akkor az új uniós döntés lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy átmenetileg az azt ellensúlyozó intézkedéseket vezessen be.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?