Óriási mennyiségű energiát spórol az új irányelv

agrarszektor.hu
"Több százmilliárd forintnyi megtakarítható energia rejlik a magyar háztartásokban" - hangzott el a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) és a Brit Nagykövetség közös energiahatékonysági konferenciáján kedden.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szakmai konferencia fő témája az EU új Energiahatékonysági Irányelvének bemutatása, valamint a hazai végrehajtás kérdéseinek áttekintése volt. Jonathan Knott brit nagykövet nyitóbeszédében igazi áttörésnek nevezte azt, mivel kötelező érvényű cmegtakarítási célokat jelöl ki, és konkrét feladatokat határoz meg a tagállamok számára. Ezek közül a legfontosabb az úgynevezett energiaszolgáltatói hatékonysági kötelezettség bevezetése, mely értelmében a szolgáltatók 2014-től teljes eladott mennyiségük 1,5 százalékának megfelelő megtakarítási intézkedéseket, beruházásokat kötelesek megvalósítani minden évben.

Perger András, az Energiaklub szakértője szerint az Irányelv történelmi jelentőségű, hiszen a 2020-ra elérendő megtakarítási cél a Paksi Atomerőmű termelésének 40, illetve a jelenlegi földgáz importnak 20 százalékát teszi ki. A konferencia fontos tanulsága, hogy mindez szorosan összefügghet az építőipar energiahatékonysági beruházásokkal történő fellendítésével, hiszen az energiaszolgáltatók úgy tudják a legolcsóbban csökkenteni a fogyasztói energiafelhasználást, ha támogatják a lakossági energiahatékonysági felújításokat (szigetelés, ablakcsere, kazáncsere, készülék-csere, szabályozás). Ezt mutatják a nemzetközi példák is: Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban a lakossági energetikai beruházásokat a kötelezettségi rendszereknek köszönhetően ma is jelentősen támogatják az energiaszolgáltatók. Ezek a beruházások új munkahelyek tízezreit hozhatják létre, egyúttal csökkentve az emberek rezsiköltségeit, és az energiaimport-függőséget.

Ehhez kapcsolódóan a konferencián a meghatározó magyar vállalatok által jegyzett "12 Javaslat a hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével" című anyag is átadásra került a Kormány részére, amely a fent említett Irányelv bevezetése mellett megtehető energiahatékonyság-ösztönző intézkedésekről tesz részletes javaslatokat a Kormánynak. A 12 javaslat elérhető a MEHI honlapján.

A konferencia zárszavában dr. Bart István, a MEHI igazgatója elmondta: az Irányelv bevezetése nem kis feladat az állam és a szolgáltatók számára, de egyben nagy lehetőség is jelent. A szolgáltatók új szolgáltatásokkal jelenhetnek meg, segítve az embereket az energiatakarékosságban, és közvetve új munkahelyeket teremtve.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?