Szellemhalászat: elkerülnék a további pusztítást

agrarszektor.hu
Modern technológiákkal lehetne megoldani, vagy mérsékelni az úgynevezett szellemhalászat következményeit. A jelenség miatt napjainkra több százezer tonna, gyakran lassan lebomló műanyag hulladék került a tengerekbe. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemzetközi irányelveket alakítana ki a halászati felszerelés jobb nyomonkövethetősége és a tengeri hulladék csökkentése miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elveszett, gazdátlan hálók a halászati hulladék egytizedét teszik ki, és az ipari halászat drasztikus növekedése tovább súlyosbítja ezek környezetkárosító hatását. Napjainkra többszázezer tonna ilyen, gyakran lassan lebomló műanyag felszerelés található az óceánokban. A jelenség azért kapta a szellemhalászat nevet, mert a halak és egyéb tengeri élőlények könnyen beakadnak a hátrahagyott felszerelésbe. 

A szellemhalászat nem csak az élővilágra, hanem az emberekre is veszélyt jelent, mert akadályozza a biztonságos tengeri közlekedést. Ráadásul a nyomonkövethetőség növekedése az illegális halászattal szemben is segíthetné a hatóságokat. A nyomonkövethetőséget úgy oldanák meg, hogy az eredetileg tengeri emlősök és teknősök jelölésére használt kódolt jelölők (CWT) és nanoméretű lézermart csövek a hálókba is telepíthetők, helyzetüket pedig az erre kifejlesztett szenzorokkal lehet meghatározni. Emellett napelemes szatellit bójákkal, GPS érzékelőkkel és akusztikus berendezésekkel lehetne követni a hárahagyott felszereléseket. 

A nemzetközi szabályozás kialakítására tett kísérletetek eddig eredménytelenül végződtek, ezért a FAO konzultációt kezdeményezett a halászati hálókra vonatkozó nemzetközi technikai irányelvek lefektetésére. Áprilisban a szervezet római központjában szakértőkkel megvitatták az első tervezetet, ennek eredménye júliusban kerül bemutatásra a FAO halászati bizottságában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?