Szellemhalászat: elkerülnék a további pusztítást

agrarszektor.hu
Modern technológiákkal lehetne megoldani, vagy mérsékelni az úgynevezett szellemhalászat következményeit. A jelenség miatt napjainkra több százezer tonna, gyakran lassan lebomló műanyag hulladék került a tengerekbe. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemzetközi irányelveket alakítana ki a halászati felszerelés jobb nyomonkövethetősége és a tengeri hulladék csökkentése miatt.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az elveszett, gazdátlan hálók a halászati hulladék egytizedét teszik ki, és az ipari halászat drasztikus növekedése tovább súlyosbítja ezek környezetkárosító hatását. Napjainkra többszázezer tonna ilyen, gyakran lassan lebomló műanyag felszerelés található az óceánokban. A jelenség azért kapta a szellemhalászat nevet, mert a halak és egyéb tengeri élőlények könnyen beakadnak a hátrahagyott felszerelésbe. 

A szellemhalászat nem csak az élővilágra, hanem az emberekre is veszélyt jelent, mert akadályozza a biztonságos tengeri közlekedést. Ráadásul a nyomonkövethetőség növekedése az illegális halászattal szemben is segíthetné a hatóságokat. A nyomonkövethetőséget úgy oldanák meg, hogy az eredetileg tengeri emlősök és teknősök jelölésére használt kódolt jelölők (CWT) és nanoméretű lézermart csövek a hálókba is telepíthetők, helyzetüket pedig az erre kifejlesztett szenzorokkal lehet meghatározni. Emellett napelemes szatellit bójákkal, GPS érzékelőkkel és akusztikus berendezésekkel lehetne követni a hárahagyott felszereléseket. 

A nemzetközi szabályozás kialakítására tett kísérletetek eddig eredménytelenül végződtek, ezért a FAO konzultációt kezdeményezett a halászati hálókra vonatkozó nemzetközi technikai irányelvek lefektetésére. Áprilisban a szervezet római központjában szakértőkkel megvitatták az első tervezetet, ennek eredménye júliusban kerül bemutatásra a FAO halászati bizottságában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?