Pusztító viharok tarolhatnak le mindent: riasztó jelentés látott napvilágot

Pusztító viharok tarolhatnak le mindent: riasztó jelentés látott napvilágot

agrarszektor.hu
2022 sem múlt el pusztító környezeti csapások nélkül, hiszen árvizek, aszályok, viharok és hurrikánok okoztak súlyos károkat és veszteségeket. Ebből is látszik, hogy az egyre jobban kibontakozó klímaváltozást koránt sem szabadna félvállról venni. A biztosított károkat tekintve 3 és 100 milliárd dollár között kárt okoztak a legköltségesebb időjárási események. Ugyanakkor ezek csak becslések (amiket a Christian Aid jelentése hozta nyilvánosságra), a tényleges költségek jelentősen magasabbak lehetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tíz legnagyobb kárt okozó esemény között olyat is találhatunk, ami hazánkat is érintette. A jelentés kapcsán újra élénkké válhat a vita arról, hogy az ilyen típusú károk megfizetésére kit kellene kötelezni: született már a novemberi COP27 találkozón egy megállapodás egy klímakáralap létrehozásáról, de hogy ki ad ebbe pénzt és kinek nyújtható innen kifizetés, még nem tisztázott - írja a Sky News alapján az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Ian hurrikán - 100 milliárd dollárnyi kár

A 4-es kategóriájú hurrikán hatalmas károkat okozott Kuba nyugati részén és az Egyesült Államok délkeleti részén. Szeptember végén hét nap alatt legalább 150 ember életét oltotta ki és 40 ezer embert tett hajléktalanná.

2. Tomboló nyári aszály Európában - 20 milliárd dollárnyi kár

A kontinenset 500 éve nem sújtotta olyan súlyos aszály, mint 2022 nyarán - ezt pedig mindannyian megtapasztalhattuk a saját bőrünkön is. Az élelmiszer- és energiatermelésre is kiható csapadékhiány a vízellátást és a vadvilágot is befolyásolta. Emellett kevesebb és sokszor gyengébb minőségű élelmiszert termeltek az európai országok, melyek területén erdőtüzek tomboltak, és 20 ezres többlethalálozást is számlájukra írhatunk. A "jóból" jutott Magyarországra is, hiszen ötven éve nem volt akkora aszály hazánkban, mint idén. A folyók alacsony vízszintje miatt azok hajózhatósága is nehezítette az áruk, közte a gázolaj eljutását is Magyarországra.

Itthon egyszázalékos GDP-kiesést okoz a jövőben a nagy meleg, amely akkora szárazságot okozott 2022-ben, hogy azt már az űrből is lehetett látni. Ilyen súlyosságú aszályok a jövőben akár 20-50 évente is bekövetkezhetnek Magyarországon. Ha mindez nem lenne elég, a búza és a kukoricatermelés visszaesése mellett a legeltetésbe fogható területek mérete is jelentőse lecsökkent idén.

3. Árvizek Kínában - 12,3 milliárd dollárnyi kár

1961 óta nem esett akkora eső Kínában, mint júniusban: árvizeket és földcsuszamlásokat is okozott az esőzés, ami miatt emberek százezreit kellett otthonukból kitelepíteni.

4. Kínai aszály - 8,4 milliárd dollárnyi kár

Olyan meleg és száraz nyara sem volt Kínának 1961 óta, mint ami ezt követte: 70 napon át volt extrém magas a hőmérséklet és nagyon kevés a csapadék. Ez rosszul érintette a Jangce folyó vidékét, amely több mint 450 millió embernek és az ország terményeinek egyharmadának ad otthont.

5. Kelet-ausztrál árvizek - 7,5 milliárd dollárnyi kár

Február végétől márciusig tartottak az árvizek, melyek következtében 27 ember halt meg, 60 ezer embernek pedig el kellett hagynia otthonát. Egyes városokban mindössze hat óra alatt hullott le egyhavi esőmennyiség,
miközben még az egy hónappal korábbi árvizek utáni helyreállításokkal sem sikerült végezni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Pakisztáni árvizek - 5,6 milliárd dollárnyi kár

Az országban rengeteg, mintegy 1600 ember vesztette életét az áradások következtében, mely június közepétől egészen szeptemberig tartottak.

7. Eunice vihar - 4,3 milliárd dollárnyi kár

A Eunice februárban öt napon át pusztított Belgiumban, Németországban, Írországban, Hollandiában, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban. Összesen hét ember vesztette életét a vihar miatt, melynek erejét jól mutatja, hogy az Egyesült Királyságban 196 kilométer per órás széllökéseket mértek - ilyenre több mint 30 éve nem volt példa az országban.

8. Aszály Brazíliában - 4 milliárd dollárnyi kár

Az aszály nemcsak Európában, hanem más kontinensen is pusztított idén. Brazíliában például évtizedek óta nem volt olyan súlyos aszály, mint 2022 nagy részében. Az Amazonas folyó alacsony szintje pedig különösen aggasztó.

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Fiona hurrikán - 3 milliárd dollárnyi kár

Szeptember végén csapott le a szélvihar a karibi térségre és Kanadára: 25 ember halt meg és 13 ezren vesztették el otthonukat következtében. Sok utat kellett miatta lezárni, egyes közösségek megközelíthetetlenné váltak és legalább négy nemzetközi repteret zártak le miatta.

10. Árvizek Dél-Afrikában - 3 milliárd dollárnyi kár

Áprilisban mindössze egy hét leforgása alatt 459 ember vesztette életét és több mint 40 ezer embernek kellett elhagynia otthonát az árvizek miatt. A vízszolgáltatás leállt, és Durban, emellett Dél-Afrika egyik legforgalmasabb kikötőjének is működési nehézségekkel kellett szembenéznie. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13