Brutális tempóban emelkedik a hőmérséklet az Egyesült Államokban

Brutális tempóban emelkedik a hőmérséklet az Egyesült Államokban

MTI
Az Egyesült Államokban a globálisnál nagyobb mértékben emelkedik az átlaghőmérséklet és a jövőben is ez várható - állapítja meg az 5. Országos Éghajlati Értékelés című jelentés. A szövetségi intézmények, egyetemek, kutatóintézetek, és több száz szakember bevonásával készült, 2200 oldalas tanulmány szerint az Egyesült Államok  48 államában 1970 óta 2,5 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, míg Alaszkában bő fél évszázad alatt 4,2 fokos volt a melegedés, szemben a globális 1,7 fokkal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A klímaváltozásról szóló eddigi legrészletesebb amerikai dokumentum szerint a gyorsan változó éghajlat hatásai az Egyesült Államok minden pontján érzékelhetők és a helyzet várhatóan romlik a következő évtizedben. Az amerikai szakértői elemzés szerint az Egyesült Államokban a jövőben is jóval a globális átlagnál komolyabb átlag-hőmérséklet emelkedés várható, különösen a szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága növekszik.

A folyamat gazdasági hatásai között említik, hogy 2023-ban eddig 25 olyan természeti katasztrófa történt, amelyet az éghajlatváltozás erősített, és amelyekben az okozott kár meghaladta az 1 milliárd dollárt. Ide sorolhatók az ország északkeleti részét sújtó áradások, a Florida térségében pusztító hurrikánok, és az augusztusi tűzvész Hawaii egyik szigetén.

A tanulmány rámutat a klímaváltozás emberi egészségre gyakorolt hatásaira, részben a fizikai egészségre, részben pedig a gyakoribb extrém időjárási jelenségek mentális egészségre gyakorolt káros következményeire. Az összegzés szerint az Egyesült Államoknak évente 6 százalékkal kellene mérsékelnie az üvegházhatású gázok kibocsátását ahhoz, hogy megfeleljen a korábbi célkitűzésnek, ezzel szemben 2009 óta évente kevesebb, mint 1 százalék volt a mérték. A tanulmány megállapítja, hogy a 14 év alatt elért mérsékelt amerikai kibocsátás-csökkentést is jócskán ellensúlyozta, hogy Kína és India nagy mértékben növelte a szennyezést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?