Riasztó jóslat érkezett: ez várhat a magyarokra a jövőben, ha nem változtatunk

Riasztó jóslat érkezett: ez várhat a magyarokra a jövőben, ha nem változtatunk

agrarszektor.hu
A száraz növényzet és talaj, valamint a forró, csapadékmentes és szeles időjárási helyzet is kedvez az egyre gyakoribb vegetációtüzeknek, amelyek idén is megmutatták pusztító erejüket világszerte: a görögországi katasztrófában közel harmincan, Hawaii-on százan haltak meg, Kanadában pedig az erdőállomány 5%-a, azaz két magyarországnyi méretű erdőterület égett le, ami a legnagyobb a modern mérések kezdete óta. Ma még döntően emberi figyelmetlenség és gyújtogatás okozza a tüzek 99%-át hazánkban, azonban a jövőben a klímaváltozás is „besegíthet”. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az erősödő globális felmelegedés Magyarországon is beindíthat olyan folyamatokat, hogy azok eredményeképpen a jelenleginél akár tízszer gyakrabban is előfordulhatnak olyan körülmények, amelyek például a 2012-es és 2022-es nagy tüzekhez vezettek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a masfelfok.hu elemzésére hivatkozva. Hazánkban jellemzőek a tavaszi, (főleg tarlóégetés miatti) kisebb tüzek, melyek leginkább az észak-magyarországi megyékben fordulnak elő, illetve az időjárással jobban összefüggő, nyáron fellépő nagyobb tüzek.

Az említett nagyobb tüzek terén az Alföld a leginkább kitett, különösen a Kecskemét-Hortobágy-Békéscsaba-Szeged négyszög által határolt terület. Az elmúlt 22 év alatt egyébként az ország 45 százalékán volt legalább egy olyan nap, amikor a talaj extrém száraznak minősült. A jelenhez közeledve az ország egyre nagyobb területét érintették az ilyen rendkívüli száraz talajviszonyok és átlagosan évről évre tovább is tartottak. A rekordot 2022-ben észlelhettük, amikor is hazánk egyharmadában mintegy 40 napig eltartott ez a szélsőséges éghajlati feltétel. Ebben az évben ráadásul, a műholdas megfigyelések szerint a megelőző évtized átlagánál közel 10-szer nagyobb terület égett le (ebből mintegy 4300 hektár a Natura 2000 hálózat része). Fontos hangsúlyozni, hogy elsősorban mezőgazdasági terület, majd vegyes természetes felszín, és csak kisebb részben lombhullató erdő égett. Ez azt jelenti, hogy a tűzveszéllyel Magyarországon jellemzően a felszínhez közeli, száraz növényzettel fedett terület érintett.

Ha azonnal visszafogjuk a CO2 kibocsátásokat, tartva magunkat a Párizsi Megállapodásban rögzített klímacélokhoz, akkor a mostaninál akár ritkábbá is válhat a tűzveszély, és csak kis területen lehet majd évi 1-2 napos növekedésre számítani. Viszont ha nem cselekszünk, akkor azokon a részeken is jelentősebb kockázatra kell felkészülni, ahol ilyen eddig egyáltalán nem fordult elő, illetve az Alföld délkeleti felén legalább 4, de nagyobb területen akár évi 10-15 nappal is nőhet a közepesen tűzveszélyes napok száma (ahol ez idáig csupán évi 1-2 napra számíthattunk).Ez az érték várhatóan nem minden évben jelent tényleges veszélyt, de egyértelműen rosszabbodó helyzetre, a jelenlegi gyakoriság sokszorosára kell majd felkészülnünk a század végére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?