2019. június 20. csütörtök Rafael

Hírek - Föld

A nadrágszíj parcellák adásvételénél eltörölnék az ügyvédkényszert

Eltörölné az ügyvédkényszert a 0,5 millió forintot el nem érő földadásvételi ügyleteknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) stratégiai javaslatcsomagja. A szabályozási módosítással az elaprózott hazai birtokok koncentrációját gyorsítanák.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Ne legyen szükség kötelező jelleggel jogi képviselő igénybevételére azoknál a földadásvételeknél, ahol a földterület értéke nem éri el a 0,5 millió forintot – áll a NAK javaslatcsomagjában, amelyet a köztestület már eljuttatott a döntéshozókhoz. A koncepció szerint az ilyen ügyleteket a kamara közreműködésével is le lehetne bonyolítani, de az ügyvédkényszer megszüntetése nem váltaná ki az egyéb eljárásokat, vagyis az adásvételeket az érintett szervezeteknek ilyen esetekben továbbra is jóvá kellene hagyniuk.

A szabályozási módosításra a NAK szerint azért lenne szükség, hogy az adásvételi költségek csökkentésével is gyorsítani lehessen a magyarországi birtokkoncentrációt. Az agrárium egyik legnagyobb problémáját ugyanis az elaprózott birtokszerkezet jelenti. A 2016-os adatok szerint például mintegy 6,2 millió hektárnyi földrészletre csaknem fél millió természetes vagy jogi személy számára jegyeztek be földhasználatot, de a tulajdonosi szerkezet is hasonló széttagoltságot mutat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai birtokstruktúra nem versenyképes – derül ki a kamarai javaslatcsomagból. A kis birtokmérettel rendelkező természetes személyek önállóan nem tudják megteremteni a versenyképes termeléshez szükséges feltételeket és infrastruktúrát, így a kis üzemméret nem kedvez a mezőgazdasági termelésnek és a főfoglalkozású termelőknek sem – szögezi le a NAK.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu