2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Brüsszelig szaladtak az osztrák parasztok félelmükben

Újabb frontot nyitnának ellenünk a sógorék.
 
 

A Kurier című osztrák napilap szerint Andrä Rupprechter osztrák néppárti (ÖVP) földművelésügyi miniszter az Európai Unió belpiaci biztosa, Michel Barnier támogatását kérte a "vitatott" magyar földtörvény, illetve annak az úgynevezett haszonélvezeti szerződésekre (a magyar szóhasználatban zsebszerződések) vonatkozó rendelkezései ügyében.

Az osztrák miniszter csütörtökön Bécsben tárgyalt az EU-biztossal, és azt kérte tőle, az unió vizsgálja meg a magyar jogszabályt ezekre a szerződésekre vonatkozóan.

A magyar-osztrák földvita hátteréről az "Így trükköznek az osztrákok a magyar földeken" című cikkünkben, IDE kattintva, olvashat részletesebben.

Az APA osztrák hírügynökség szerint nem lehet tudni, hogy hány osztrák gazdát érint a törvény, osztrák hivatalos adatok szerint mintegy 200 osztrák földműves összesen 200 ezer hektáron gazdálkodik Magyarországon. Ők a meghatározott időszakra vagy élethossziglanra szóló haszonélvezeti szerződések költségeit előre kifizették, de az új földtörvény értelmében 2014. május 1-jétől kártérítés nélkül elvesztik haszonélvezeti jogaikat.

Rupprechter szerint egy törvénymódosítás okoz gondot, ugyanis 2001-ig a haszonélvezeti szerződések legálisak voltak Magyarországon, a haszonélvezeti jogot a telekkönyvbe is bejegyezték. A miniszter szerint a magyar eljárás ellentmond az EU-jognak. Mivel magyar kollégája, Fazekas Sándor nem hajlandó tárgyalni vele az ügyről, kénytelen az Európai Bizottság segítségét kérni - olvasható a Kurierban.


Kapcsolódó cikkeink:
Egyre többen állnak be Fazekas hadseregébe
Álságosságig fajult a magyar-osztrák földvita


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben