2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Föld

Eldobod az agyad: talajba ásott bugyikkal trükköznek a szemfüles gazdák

Furcsa szokás van elterjedőben az északi gazdák között: alsóneműket ásnak el a birtokukon. Először a kanadai farmerek kezdték, majd az amerikai, izlandi, brit, francia, norvég és svéd kollégáik rákaptak. A bugyik és gatyák elásása azonban nem arról szól, hogy megadják a végtisztességet az elhasználódott ruhadaraboknak, nem is rosszul értelmezett készletfelhalmozás vagy időkapszula-készítés áll a jelenség hátterében.
 
 

John Bjørndal Volden Norvégia középső részén, Oppdalban él és dolgozik. A norvég gazda nemrég azzal került a norvég közösségi média híroldalára, hogy beszámolt a nagy bugyielásás eredményéről: egészen pontosan néhány felismerhetetlen sáros cafatot mutatott fel a fényképezőgépnek, és úgy kommentálta, hogy elégedett az eredménnyel. Az alsóneműkből ugyanis a gumipántok kivételével semmi se maradt, írta meg a Telex.

Volden ugyanis az egyike azoknak a gazdáknak, akik részt vesznek az Underbuksakampen (magyarul alsóneműharc) nevű versenyben. Ezt a kihívást norvég mezőgazdasági felügyelet szervezte, és napokon belül eredményhirdetés lesz. Az indulók idén tavasz végén-nyár elején elástak néhány férfi és női bugyit a saját földjeikre, három hónap múlva pedig kihantolták a jobb sorsra érdemes ruhadarabokat, és a maradványok képével neveztek a versenyre.

A furcsa szokás 2015 körül indult Kanadából, ahol a Kanadai Talajvédelmi Tanács megszervezte az első „soil your undies” versenyt (szó szerint kb. „talajba a bugyiddal”, de a „soiled undie” angol szlengben az összerondított alsógatyát is jelenti), aztán a gatyatemetés hamar utat talált az Egyesült Államokba, az ott született médiabeszámolók pedig több európai ország gazdáit és agrárszervezeteit megihlették. A norvégok mellett brit és francia gazdák is hódolnak a bugyiásásnak, de Izlandon és Svédországban is kezd terjedni a szokás.

Ennek a gazdának van mit javítania a talajai minőségén (Fotó: Clackamas Soil & Water Conservation District)

A zavarbaejtő aktus értelme a talaj minőségének a tesztelése. Amikor az alsóneműből még alsóbb nemű lesz, a talajban található baktériumok, férgek és más élőlények elkezdik pusztítani a szerves anyagokat, mindenekelőtt a pamutot. Éppen ezért kell 100%-os pamut alsóneműket kell elásni. Minél nagyobb az élet a talajban, annál inkább az enyészeté lesz a ruhadarab, ami 2-3 hónap alatt akár teljesen elrohadhat, a műszálas pántok és gumik kivételével. Ha viszont az alsónemű ennyi idő alatt nagyjából egyben marad, az azt jelenti, hogy az adott talajok rossz minőségűek. A kanadai ötletgazdák arra próbálták felhívni a figyelmet az első bugyiásó versennyel, hogy a permetezőszerek és a folyamatos talajművelés hozzájárulhatnak a talajminőség romlásához. A bugyit egyébként nem kell mélyre ásni, elég 15-20 centire, a talajnak ugyanis a legfelső rétege a legaktívabb.

A talajminőséget ugyan lehet pontosabb módszerekkel is vizsgálni, de ezt a tesztet mindenki könnyen megcsinálhatja, és kellőképpen látványos eredményt is ad. Az ember persze óhatatlanul is felteszi a kérdést, hogy miért kell az elásott ruhának épp bugyinak lennie? Hiszen egy darab pamutszövetet vagy lyukas pamutzoknit is kiválóan meg lehetne rohasztani, nemde? A kezdeményezés azonban minden bizonnyal sokkal látványosabb, és több emberhez is jut el, ha a vigyorgó gazdák a szétesés különböző stádiumaiban levő alsóneműkkel pózolhatnak a képeken, a hírportálok és újságok pedig „Eldobod az agyad: talajba ásott bugyikkal trükköznek a szemfüles gazdák”, és ehhez hasonló című cikkekkel keríthetnek nagyobb feneket az ügynek.

(A cikkben szereplő képek forrása: Clackamas Soil & Water Conservation District)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó