2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Föld

Extrém méreteket öltött a szikesedés a világon: súlyos élelmiszerválság jöhet?

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) bemutatta a szikes talajok világtérképét – egy kulcsfontosságú eszközt a szikesedés megállítására és a termelékenység javítására.
 
 

A térkép szerint mintegy 1 milliárd hektár elszikesedett talaj van szerte a világon. Nagy részük a sivatagos vagy félsivatagos területeken található Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Mindemellett a térképről leolvasható, hogy világszerte az öntözés alatt lévő talajok 20-50%-nak magas a sótartalma, ezzel globálisan több mint 1,5 milliárd embert akadályozva az élelmiszertermelésben.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A több mint 110 ország és partnerek együttműködésében létrejött térkép révén szakértők képesek lesznek beazonosítani azon helyeket, ahol fenntartható talajgazdálkodásra van szükség és erről tájékoztatni az érintett döntéshozókat. A bemutatóra a Szikes Talajok Globális Szimpóziumának nyitónapján került sor.

Innovatív megoldásokat kell keresnünk az agrár-élelmezési rendszerek hatékonyabbá, befogadóbbá, ellenálllóbbá és fenntarthatóbbá tételéért

 – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a virtuális szimpózium megnyitóján.

Minden teremtmény anyja

Ha a víz minden élet forrása, a termőtalaj minden teremtmény anyja. És az egészséges talajok elengedhetetlenek az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak eléréséhez, továbbá a FAO ehhez kapcsolódó célkitűzéséhez, hogy javítsunk a termelésen, a táplálkozáson, a környezeten és mindenki életén, kivétel nélkül. A magas sótartalom miatt a talajok termőképessége csökken, veszélyeztetve a globális harcot az éhezés és a szegénység ellen. Emellett rontja a vízminőséget és a biológiai sokféleséget a talajban, és hozzájárul a talajerózióhoz. A szikesedés gyorsan és több tényező miatt indulhat be: megtaláljuk az okok között az emberi mulasztást, a műtrágyák túlzott és helytelen használatát, az erdőírtást, a tengerszint növekedést, vagy a tengervízzel kevert talajvízzel való öntözést. A klímaváltozás szintén szerepet játszik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben