2020. július 16. csütörtök Valter

Hírek - Föld

Ijesztő előrejelzés: lassan kiürülnek a vidéki települések

Számtalan országban szerte Európában és Közép-Ázsiában gyengélkedik a vidéki térségek megtartó ereje. Ennek okai eltérőek lehetnek, de a vidéki térségek elnéptelenedése akadálya lehet azok fejlődésének. Az összehangolt szakpolitikai megoldások és intézkedések támogatásáért, melyek részét képezik a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása felé vezető útnak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy kétnapos nemzetközi találkozót szervezett Budapesten a vidéki elvándorlás témájában európai és közép-ázsiai országok számára.
 
 

A kormányzati, civil szervezetek és nemzetközi fejlesztési partnerek képviselői a migráció mozgatórugóit veszik górcső alá, ezen belül is a migráció, mezőgazdaság és vidékfejlesztés közötti komplex összefüggéseket. Továbbá a műhelymunka igyekszik elősegíteni a vidéki elvándorlás kezelését célzó nemzeti és nemzetközi kezdeményezéseket - írja közleményében a FAO.

A kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia több panelben is foglalkozik a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságával, illetve a vidékfejlesztés kérdéseivel. Tekintse meg a programot és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!

Az elvándorlás és vidékfejlesztés nem elválaszthatók egymástól; ezért a FAO támogatja a fenntartható mezőgazdaság ügyét, hangsúlyozta köszöntőjében a FAO főigazgató helyettese és regionális képviselője, Vladimir Rakhmanin, aki szerint ehhez szükség van a vidéki térségekben lakókra, hogy képesek legyenek egy fenntartható környezetben élni és dolgozni, továbbá befektetésekre, amik akár az elvándoroltak jövedelméből is származhatnak. Rakhmanin hozzátette, a FAO nyitott a tapasztalatcserére és a jó megoldások terjesztésére Európa és Közép-Ázsia változatos térségében. Nem csupán a történelmi örökség miatt növekszik a vidéki elvándorlás mértéke Európában és Közép-Ázsiában, de más minták is megfigyelhetők, mint a munkahelyek miatti elvándorlás Közép-Ázsia országaiból és a változó vidék-város dinamika, mutatott rá a FAO regionális program vezetője, Raimund Jehle. Ezek a változások ráadásul tükrözik a következő évtizedek alapvető és rendszerszintű társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásait.

Egyes országok az öregedő (és csökkenő) népességszámmal lesznek kénytelenek szembenézni, mások a fiatalok munkanélküliségével, főleg a vidéki térségekben. Míg a felgyorsult strukturális változások és a technológiai innováció átalakítja a társadalom szerkezetét és intézményeit, köztük a mezőgazdasághoz és élelmezéshez kapcsolódókat is, az összekapcsoltság és az eurázsiai és globális piacoknak való kitettség mértékének növekedése várható. A klímaváltozás egy további faktor, ami a közvetlenül befolyással van a mezőgazdaságra, és ezáltal, a vidék fejlődésére is, jelentősen hozzájárulva a szikesedéshez, a talajok romlásához, vízhiányhoz, gyakoribb aszályokhoz és időjárási szélsőségekhez.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu