2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Föld

Mínusz 40 fok az USA-ban - Bezár a Cargill, megfagynak a borjak, nem indul a traktor (+videó)

Az Egyesült Államok Középnyugat vidékén extrém hideg időjárásban van része a farmereknek. A sarkvidékről beáramló jeges levegő a legnagyobb mezőgazdasági vállalatokat is átmeneti telephelybezárásra kényszerítette. Az ADM-től kezdve a Cargillig mindenki hátraarcot fújt. A gazdák küzdenek a vízvezetékek fagyásmentesítésével, az állatok megóvásával, a traktor indításával. Még nincs vége.
 
 

Bezárnak a nagy cégek telephelyei

A Középnyugat egyes államaiban most is mínusz 40 fokos hideget mérnek. A Cargill, amelyik a viklág legnagyobb gabonaforgalmazói közé tatozik, már bezárta néhány telephelyét az extrém hideg időjárás miatt - közölte a cég kommunikációs vezetője, April Nelson e hét szerdán. Az egyik legnagyobb kukorica-feldolgozóként is ismert vállalat, az ADM (Archer-Daniels-Midland) a sarkvidéki időjárás okán bezárta néhány gabonasilóiját és megváltoztatott béhány szállítási útvonalat a térségben - adta hírül Jackie Anderson, az ADM helyi sajtósa

A húsipari óriás, a Tyson Foods is meghátrálásra kényszerült az időjárással szemben: hat üzemét zárta be átmentileg a melegedésre várva. Az ok: a hideg már a dolgozók épségét veszélyezette. A Hormel pedig Austin és Minnesota térségében csukta be a vágóhídjait. A szintén hústermelésben érdekelt Smithfield Foods közleményben tudatta, hogy külön óvintézkedéseket tett a doklgozók és az állatok védelme érdekében.


Küzdelem a farmokon

Amerikában a médiában arról számolnak be, hogy a farmerek idejük nagy részét a befagyott itatórendszer felmelegítésével töltik. Az itteni istállók nem mindegyike alkalmas a teljes állomány befogadására, sokszor csak a borjak és a fiatal állatok kapják meg a védettebb helyet, míg a tenyészállatok a fagyban álldogálnak. A farmerek az istállók körbebálázásával védik a jószágot. A sertésólakban folyamatosan működik a kiegészítő fűtés, elsősorban a vízvezetékek fagyásmentesen tartása miatt.

Most hétvégén azonban itt is melegedés kezdődik. A gabonatermsztők attól félnek, hogy a felszíni olvadást követően újrafagyhat a hó és kemény páncélt képezhet a búza felett, így a termény megfullad. Noha az amerikai gazdák hozzászoktak az extrém hidegekhez, ez a történelmi hőmérsékleti mélypont őket is próbára teszi. Még a traktorok és rakodók sem indulnak úgy, ahogy kellene. A dízel sem szereti a mínusz 40 fokot.

Forrás: gannett-cdn.com

Mélg nincs vége

Csütörötökön mérték a leghidegebbet Minnesota államban, mínusz 47 fokot. A hétvégén érkező melegebb léghullámok azonban nem sokáig tartózkodnak Középnyugaton. A jövő hét második felére újabb lehűlést jeleznek a meteorológusok. Ez az újabb hideg leginkább a búzavetéseket veszélyezteti Nebraskától Ohioig. Egyre nehezebb az állatok bőséges etetése is, hiszen most jóval több fűtőanyagiot igényelnek. A kifejlett, dúsabb szőrzetű jószágok birják a hideget, de a növendékek közül sokan már nem érik meg a tavaszt.

Alábbi tudósításban egy holstein-tenyésztő meséli a nehézségeket. 0.17-től érdemes belepillantani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu