Gyorsteszt GMO-ra

agrarszektor.hu
Kevesebb mint 0,9 százaléknyi genetikailag módosított kukoricát sikerült német kutatóknak kimutatniuk bioszenzorok segítségével kukoricalisztben, így vált elsőként lehetségessé, hogy az élelmiszer felhasználás szempontjából elkerülhetetlen határértéket nagyon gyorsan, egy elektrokémiai tesztel ellenőrizni tudják - adta hírül a derStandard.at, a Der Standard osztrák lap internetes kiadása.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Rostocki Egyetem kutatócsoportjának vezetője, a Kémia Intézet munkatársa, Gerd-Uwe Flechsig a lapnak elmondta, hogy véleménye szerint ezzel az új és gyors eljárással áttörést sikerült elérniük. Most azon kezdtek el dolgozni a kutatók, hogy ezt a kimutatási határértéket még lejjebb csökkentsék, így kimutatható legyen a legcsekélyebb genetikailag módosított kukorica észlelése is.

Az egyetem munkacsoportja évek óta dolgozik a DNS elektrokémiai elemzésén, céljuk az volt, hogy a gyakorlatban is alkalmazható, könnyen elérhető, olcsó és gyors kimutatási eszközt fejlesszenek ki a GM növényekre, ennek azért érzik szükségességét, mert a hagyományos optikai elemzési módszerek nagyon lassúak és még annál is körülményesebbek.

Az értékesítés miatt az egyetemről levált a Gensoric nevű vállalat, mely az intézményben kifejlesztettet, GM kukorica kimutatására szolgáló eljárásokat és módszereket fogja forgalomba hozni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?