Hogyan termesszünk borsót a ház körül?

Agrárszektor
Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy amennyiben van otthon egy kisebb háztáji kertünk, akkor hogyan is tudjuk azt célszerűen kihasználni, hiszen megannyi kertészeti növény van, ami vethetünk, hogy a saját igényeinket kielégítsük velük, ilyen ezek közül a borsó is, mely megannyi jó tulajdonságával nagyon hasznos eleme lehet hobbi kertészetünknek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak a szántóföldeken, illetve a gyümölcs fák között lehet növényeket, illetve élelmiszert termeszteni. Erre épp úgy alkalmasak, ráadásul egyre többen gondolkodnak is róluk, ezek a háztáji kertek. Azért fontos ez, mert közeleg a március, és ez az a hónap, amikor a talaj már felenged annyira, hogy érdemes rámenni az ősszel felásott területre.

A rengeteg csapadék, és fagyok nyílván nem kímélték a talajt, hiszen azon felfagyási károk jelentkezhettek, valamint az ereszcsatornák is tisztításra szorulnak, emellett a komposztálóban esett károk is le fogják kötni az embereket.

Emellett a konyhakertekben is jelentkeznek már a komolyabbnál komolyabb, sürgető feladatok, hiszen a szikkadt talajon már vethetjük a borsót, a hagymát, esetleg sárgarépát, petrezselymet. Azért is különleges ez az év, mert normál szituációban márciusra már a borsó is sorolna, de idén a sok csapadék miatt várni kellett a vetéssel, persze nem mindenhol, de az ország jelentős részén igen.

Azért tegyük, hogy a borsó vetésével amúgy sem nagyon lehet elkésni, hiszen vannak jópáran, akik az első vetés felszedése után még egyszer vetik a növényt, hiszen frissen jobb a borsóleves is illetve a főzelék is. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne az előző borsó helyére telepítsük az új borsónkat.

Van persze más lehetőség is a konyha folyamatos borsó ellátására. Akkor a fajtákat kell úgy összeválogatni, hogy érési sorrendben kövessék egymást. Ezt még lehet egy kicsit tovább finomítani a vetésidők eltolásával is, amit régen úgy neveztek hogy zöld futószalag.

Hogyan is csináljuk ezt?

Először javallott a rajnai törpével, a debreceni sötétzölddel, a debreceni világos zölddel, a konzervgyöngyével vagy az expressel kezdenünk, hiszen ezek sima magvú, szép gyöngyű fajták, melyek a hideget is jól tűrve hoznak kielégítő termést.

A velőborsókkal a gond az később érnek, magvaik ráncosabbak, illetve a környezeti hatásokra is sokkal érzékenyebbek. Ugyan azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ízükben kimagaslóbbak a többinél, valamint a frissességüket is tovább megérzik. Ismertebb fajtái az Újmajori korai, Kelvedon csodája, Zsuzsi, Bella, Léda és a többi.

Hogyan ápoljuk?

A borsó esetében érdemes arra is odafigyelni, hogy a kert inkább napos oldalára vessük el, mivel a virágzást az árnyékos oldal jobban visszafogja, ami rontja a termés minőségét, valamint mennyiségét.

Nagyon fontos része a borsótermesztésnek a mechanikai gyomkorlátozás, tehát a kapálás, hiszen az eszköz a sorközöket tökéletesen fedi, így a gyomok nem tudnak rendesen kifejlődni.

Kártevők, valamint a kórokozók mentesítésével is foglalkoznunk kell, de kiskertben a vegyszeres permetezést jól át kell gondolnunk, emellett rengeteg riasztó növényt is kapni a piacon, valamint a fürkészdarazsak bevetése is egy érdekes eljárás lehet.

Nitrogéngyűjtő gyökérgümőivel pedig besegítenek a következő vetemény tápanyag-utánpótlásába is. Nem véletlen, hogy a nagyüzemi növénytermesztésben is kedvelt elővetemény volt, míg rá nem szoktak a négynövényes vetésváltásra.

Összességében tehát a borsó egy kiváló növény a háztáji kertekben való élelmiszer előállításra. Rengeteg lehetőség van benne, és a növényvédelem is tartogathat izgalmakat azok számára, akik hobbikertészkedéssel akarják elütni szabad idejüket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02