Sertésválság fenyegeti az Uniót: 17 millió állat tűnhet el

agrarszektor.hu
Az Európai Unió sertésállományának csökkenése idén akár duplájára nőhet, nem csak az emelkedő takarmányköltségek, de az állatokat fenyegető járványok következtében is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal (USDA) szakértői szerint 2011-ben akár a 2,7 százalékot is elérheti az EU sertésállományának csökkenése, amely jelentősen meghaladj a 2010-es 1,2 százalékos, valamint a 2 évvel ezelőtti 0,6 százalékos csökkenést.

A várakozások mögött elsősorban az állattartók számának várható csökkenése áll. A takarmányárak emelkedése ugyanis jelentősen megnöveli a termelési költségeket, melyeket a termelői árakba nem tudnak maradéktalanul beépíteni, ezen kívül a sertéstelepekre vonatkozó szigorú előírásoknak sem tud minden tenyésztő megfelelni.

2007 óta a sertéstartók profitrátája egyre csökken, ami jelentősen visszavetette a fejlesztési, beruházási kedvüket - derül ki az USDA jelentéséből.

Nem elég profitábilis az üzletág

A folyamatot ugyan elsősorban a gabonaárak emelkedése indukálta, azonban a januári német dioxinbotrány is lefelé nyomta az árakat, mivel a fogyasztók elfordulása miatt.

Számos európai országban a vártnál nagyobb mértékű áresés következett be, habár az Európai Bizottság intervenciós felvásárlása némiképp stabilizálni tudta a piacot. Februárban ennek megfelelően az árak némileg emelkedtek, de még így is alacsonyabbak maradtak annál a szintnél, mely mellett az állattartók profitot tudnának realizálni.

A legfrissebb becslések szerint az európai sertésszám jelenleg 146,3 millióra tehető, azonban 2011 év végére 17,4 millióval kevesebbet várnak a szakértők, amely 2000-hez képest több, mint 10 százalékos állománycsökkenést jelentene.

Francia-német vita

Különösen rosszak a kilátásai a dán, francia, spanyol és Benelux országbeli sertéstenyésztőknek, míg az Egyesült Királyságban várhatóan növekedni fog az állatállomány, köszönhetően a hatékonyabb takarmányozásnak és járványmegelőzésnek. Németországban az olcsó - főként bevándorlókból álló - munkaerő eredményezhet alacsonyabb termelési költségeket, és így némiképp magasabb profitot az állattartóknak.

Franciaország már hangot is adott abbéli felháborodásának, hogy Németország versenytorzító előnyökre tesz szert a bevándorlók olcsó munkaerejéből, így a Bizottságtól várnak fellépést az ügyben.

Hazánkat is fenyegeti a sertésválság

A mezőgazdasági árak emelkedése hazánkban is a jövedelem kiesést eredményez a termelők egy része számára. Ezt főként a gabona és olajosmag-termesztők, valamint a cukorrépa- termelők érzékelik, de az állattenyésztőknek - például a sertés- vagy baromfitartóknak - is többletköltségekkel jár majd.

Az előállt helyzet miatt a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) a parlamenti mezőgazdasági bizottság azonnali összehívását szorgalmazza, szerintük ugyanis a sertés- és a baromfiágazatban válság alakult ki, és az állatok kényszeretetése és -vágása folyik. Az MSSZ korában nyílt levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek is, és demonstrációkat helyezett kilátásba, ha nem történnek kormányzati intézkedések.

A szövetség szerint a gazdálkodók minden értékesített sertésen minimum 6-8 ezer forintot buknak, mert a kukorica-, az árpa- és a takarmánybúza-árak elszabadultak az utóbbi hét-nyolc hónapban. Takarmányokat vásárolni szinte kizárólag készpénzért lehet a tavalyi ár csaknem kétszereséért. Az MSSZ szerint ennél is aggasztóbb, hogy az állatok takarmányozása kétségessé vált, így a takarmányellátás hiánya miatt ma az állatok kényszerértékesítése és kényszervágása folyik. Ha rövid időn belül nem születnek kormányzati intézkedések, akár 1-1,5 millió sertés is eltűnhet a hazai piacról, és ez - különösen a hátrányos helyzetű térségekben - vidéki munkahelyek megszűnésével járhat - szögezi le az MSSZ.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58