Vezető nélkül dolgozik a Horsch új vetőgépe

Vezető nélkül dolgozik a Horsch új vetőgépe

agrarszektor.hu
Autonóm, vagyis emberi beavatkozás nélkül működő vetőgépet mutatott be a Horsch a brazil Bahia Farm Show szakmai közönségének- írja a Future Farming. Az önvezető mezőgazdasági gépek rendkívüli hatékonyságot hozhatnak a gazdálkodóknak, ráadásul választ adnak a világszerte egyre jelentősebb munkaerőhiány problémájára is.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A német Horsch vállalat Brazíliát, a Bahia Farm Show-t választotta, hogy bemutassa a világnak autonóm vetőgép-koncepcióját, a Gantry RO G 500-at. A 20 évvel ezelőtt elkezdett projekt végül az informatika, az érzékelők és számos más, az agrárgazdaság és a járműautonómia területén alkalmazott csúcstechnológia fejlődésének köszönhetően vált valósággá.

A bemutatóra azt követően kerül sor, hogy a gép 2022 második felében a Brazília északkeleti részén található Matopiba régióban található szójaültetvényeken dolgozott, hogy tapasztalatokat szerezzenek a működéséről és hitelesítsék az eredményeket.

A Horsch RO G 500 egy önjáró vetőgép, amely képes autonóm módon áthaladni az előzőleg számítógépen megtervezett vonalakon. A most bemutatott gép lehetővé teszi, hogy a Horsch jelentős lépéseket tegyen a teljes automatizálás, illetve autonómia felé a szántóföldön

- mondta Rodrigo Duck, a vállalat brazíliai vezérigazgatója.

Nagy kapacitás, kitartó munka

A Horsch RO G 500 központi motoregységgel rendelkezik, amely az ültetési sorok felett helyezkedik el. A vontatás 11, illetve 4 méteres keréktávolsággal történik. Ezzel a nagyméretű kerékkészletekkel rendelkező konfigurációval csak egyszer halad át az előirányzott soron, hogy elkerülje a talajtömörítést, amelynek főként nedves termőtalajon van jelentősége. Ezenkívül központi vetőmagtartályokkal rendelkezik, amelyek összkapacitása 12 ezer liter.

Ezeket szója vetésére fejlesztettük ki, ahol a nagy térfogatú vetőmagtartályok hasznosak a munka hatékonyságának növeléséhez, mivel csökkentik az újratöltéshez szükséges megállási időt

- mondja Michael Horsch, a cég alapítója, aki egyben a gép fejlesztéséért felelős szakember.

A motoregység alá a Horsch Maestro sorozatból származó vetősorokat szerelnek, összesen 24 méter munkaszélességgel. A dupla V-tárcsák a mélységhatároló kerékkel biztosítják a pontos vetőmag elhelyezést és a vetésmélység folyamatos fenntartását.

Szélesség akár 36 méterig

A Horsch Gantry kialakítása is előnyökkel jár: a sorvágó- és nyomótárcsákhoz szükséges súlyt nagyon hatékonyan lehet a vetőmagtartályokkal és a motorral ellátott alvázról a vetőrúdra átvinni, és a teljes munkaszélességben elosztani. Az alváz magassága pedig lehetővé teszi, hogy az ültető rúd a talaj egyenetlenségeit is leképezze.

Michael Horsch elmondta, hogy Brazília rendkívül érdekes kiindulópont a Gantry számára. Szerinte az országban egyre nagyobbak a területek, és van jövője egy önjáró vetőgépnek, amikor évente két betakarítás van.

Fotó: Future Farming

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 11:03