Rohamosan terjed a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban

Rohamosan terjed a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az amerikai farmerek gyorsan haladnak a mesterséges intelligencia bevezetésével. A technológia éppoly kifinomult, mint amennyire nélkülözhetetlen. A technológia sokat segíthet az állandósult munkaerőhiányon és hozzájárul ahhoz is, hogy a termelők hatékonyabban és fenntarthatóbban gazdálkodjanak – írja a BBC.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai Középnyugat egyik buja zöld mezején állva egy farmer okostelefonjával az egyik szójabab növényére mutat. Fényképet készít egy levélben kúszó kártevőről, majd egy mesterséges intelligencia által vezérelt program megnevezi a bogár faját, és megmondja, hogy okot ad-e aggodalomra. Az ilyen technológia újdonságnak tűnhet, de létfontosságú.

Nincs elég munkáskéz

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ágazat életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam szempontjából. Egyszerűen nincs elég ember a világot tápláló élelmiszerrendszerek fenntartásához. Ez különösen az Egyesült Államokban jelent problémát, amely Kína és India után a harmadik legnagyobb mezőgazdasági termelést produkálja.

És bár sok ilyen vállalkozás évtizedek óta családi vállalkozás, a fiatalabb generációk már nem veszik át a gyeplőt az idősebbektől, mint egykor, hanem a kevésbé munkaigényes, jobban fizető iparágakban keresnek munkát. A bérmunkások, akik a mezőgazdasági munkaerő többi részét alkotják, nagyrészt bevándorlók, szintén ezeket a mintákat követik.

A gépek veszik át a feladatot

"A munkaerő az első számú probléma" - mondja Emily Buckman, az Amerikai Farm Bureau Szövetség, egy ágazati szakmai szövetség kormányzati ügyekért felelős igazgatója.

A farmerek átlagéletkora most 60 év. Buckman maga is egy Kentuckyban lévő farmon nőtt fel, ahol 70 éves apja még mindig a földet műveli, és csak a bátyja segít neki.

A probléma megoldása érdekében - különösen mivel a munkaerő nem csak fogyatkozik, de egyre drágább is, és a terméshozamok csökkennek - egyes amerikai farmerek a feltörekvő robotika és a mesterséges intelligencia eszközei felé fordulnak. "Gondolkodunk a probléma megoldási lehetőségein, és valóban úgy gondoljuk, hogy a technológia fejlődése segíthet a munkaerőterhek egy részének enyhítésében" - mondja Buckman.

A többség már használja

A mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban nem teljesen újdonság: már két évtizede használnak kezdetleges változatokat, például a sorközművelő növények, például a kukorica automatikus irányító rendszereit.

Jelenleg a szövetségi kormány is gyorsított ütemben tereli a mezőgazdaságot a technológia felé, és pénzügyi ösztönzőket biztosít a mesterséges intelligencia fejlesztésének és bevezetésének felgyorsítására az egész országban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06