2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Gépek

A CBA támogatná a magyar dinnyeágazatot

A CBA a magyar dinnyeágazat szereplői mellé áll. A rendelkezésükre álló eszközökkel támogatni kívánják az ágazatot — erről Lázár Vilmos, a CBA résztulajdonosa, elnökhelyettese beszélt a közelmúltban megtartott I. Nemzeti Dinnyefórumon Medgyesegyházán.
 
 

Lázár Vilmos hangsúlyozta, Magyarországon hiba volt ilyen nagy teret engedni a multiknak. Az Unió minden államában stratégiai ágazat az élelmiszeripar, a hazai termék a piacvezető - írja a beol.hu

Mint a fórumon elhangzott, a CBA stratégiájában kiemelkedő szerep jut a finanszírozott termelésnek, mely biztos piacot jelentene a termelőknek. A korrekt együttműködés alapfeltétele azonban a szabályozottság.

Ezt szorgalmazzák az ágazat képviselői is. Simonka György országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke szerint finanszírozási gondokkal küzdenek dinnyetermesztők. Még nem tudni, miből látnak hozzá a termeléshez.


Míg 2003-ban Magyarország a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-termelője volt 10 ezer hektáros területtel, addig ma már ez a terület kevesebb, mint a fele, s már nem jegyezik az országot a világpiacon. Békés megyében az előrejelzések szerint idén 3000 hektár alá zsugorodik a dinnyetermesztő terület nagysága.

Simonka György elmondta, azokat a tényezőket kell a szabályozásnak kiiktatnia, amelyek a dinnye árát a zuhanás felé vitték. A dinnyeszezon március elején kezdődik. Első lépésben a palántaneveléshez látnak a gazdák, melyeket várhatóan egy hónap múlva ültetnek ki az alagutas dinnyefóliák alá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu