2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Gépek

Befellegzett a kínai műtrágya exportnak?

A nitrogénműtrágyák készítésére használt karbamid egyik legnagyobb exportőre, Kína két éven belül akár importőrré is válhat az egyre emelkedő energiaárak miatt.
 
 

Kína múlt héten tovább szigorította a karbamid exportra vonatkozó szabályokat, és júliustól-októberig terjedő időszakra szűkítette a 110 százalékos vámtól mentes kiviteli időszakot, amennyiben a tápanyag ára tonnánként meghaladja a 2100 jüant – olvasható az UBS elemzésében.

A bankház szerint azonban ez még csak a kezdet, mivel Kína egyre óvatosabb az olyan termékek exportját illetően, melyek különösen energiaigényesek, éppen ezért már nem is számolnak jelentős mennyiségű karbamid alapú műtrágyával a távol keleti országból. Emellett a foszfát kivitelében is csökkenésre számítanak az elemzők.

A karbamid előállítása igen energiaigényes, Kína pedig elsősorban kőszenet használ gyártása során, melynek ára 20 százalékkal, tonnánként 820 jüanra emelkedett, így az ország az állami tulajdonú bányák esetében 2011-ig befagyasztotta az árakat.

A UBS elemzői ezért azt jósolják, hogy Kína 2012-ben már nettó karbamid-importőr lesz, ami óriási fordulatot jelent ahhoz képest, hogy az elmúlt 3 évben a legnagyobb exportőrök közé tartozott, a világ termelési kapacitásának 44 százalékát reprezentálva.

Ennek megfelelően a bankház 5-15 százalékos áremelkedést prognosztizál a 2011-13 közötti időszakra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu