2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Gépek

Faültető drónokkal venné fel a harcot a klímaváltozással egy kanadai cég

Emberi közreműködés nélkül borítaná be fákkal a kopár vagy leégett területeket egy kanadai startup. Faültető drónokat állított munkába a Flash Forest nevű cég a múlt héten Toronto északi részén, ott, ahol egy szabadtéri tűzeset miatt számos fa elpusztult. A drónokat kis tartályokkal szerelték fel, a faültető szerkezet ezekből lövelli ki a földbe a vetőmagokat, amelyekből a remények szerint új fák nőnek majd.
 
 

Az embernél gyorsabban dolgozó drónokkal venné fel a küzdelmet az erdőirtásokkal és az erdőpusztulásokkal a Flash Forest nevű kanadai startup, írta meg a HVG.hu a Fast Company értesülései alapján. A cég szerint a gépek egy hónap alatt 40 ezer új fára elegendő magot szórnak a talajra, de a Flash Forest által 2028-ra kitűzött végső cél a legalább egymilliárd új fa ültetése. A fásítás miatti igyekezet nem új, több környezetvédő szerint is a fákkal sikerülhet csak elejét venni a bolygó egészét veszélyeztető klímaváltozásnak.

A drónokkal ugyan nem lehet megállítani az erdőirtást, de az elpusztított erdőterületek újratelepítésében sokkal hasznosabbak, gyorsabbak és olcsóbbak lehetnek, mint az ásókkal és lapátokkal felszerelt emberek. A Flash Forest a drónjaival jelenleg 10-20 ezer vetőmagot képes kiszórni, de a technológia jövőbeli fejlődését figyelembe véve arra számítanak, hogy az emberiség hamarosan azt a szintet, amikor két drónpilóta 100 ezernyi fát is képes lesz elültetni egy nap alatt. Ezzel szemben egy ember manuális módszerekkel körülbelül 1500 fát képes elültetni egy nap alatt.

A startup szerint programjuk olcsóbb, mint a rendes fásítási munkálatok, hiszen eleve gépekkel dolgoznak, azoknak pedig se fizetést, se szállást nem kell adni. A Flash Forest tervei között szerepel, hogy egy fa ültetésének költségeit 50 centre vigye le, ami körülbelül 163 forintot jelentene a jelenlegi árfolyamon. A cég emellett megpróbálja az egyéb helyreállítási költségeket is csökkenteni.

A Flash Forest elárulta azt is, hogyan fog zajlani a munka. Először csak néhány drónt fognak kireptetni, akik feltérképezik a helyszínt, valamint a talaj és a meglevő növényzet alapján megállapítják, melyek a legmegfelelőbb pontok a fák ültetésére. Következő lépésként kirajzanak az ültetődrónok, amelyek pontosan oda fogják eljuttatni a vetőmagokat, ahová kell. A vetőmagok egy speciális maghéjba burkolva és egy megfelelő tápanyag-keverékkel együtt jutnak a földbe, amelynek köszönhetően a megszokottnál hetekkel korábban el fognak kezdeni csírázni. Ezek a maghéjak úgy lettek megalkotva, hogy megőrizzenek minden nedvességet, így a fácskák hónapokig tartó szárazságokat is túlélhetnek velük. Különleges területeken, mint például hegyvidékeken vagy mangrove erdőkben, a drónok egy pneumatikus kilövőeszközzel gondoskodnak majd arról, hogy a magok kellőképpen mélyre jussanak a talajban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!