2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Gépek

Fekete gépszörnyet eresztenének a földekre az olaszok: így néz ki az új traktorcsoda

Az olasz mezőgazdasági gépgyártó cég, a Dragone a 2021-es EIMA (International Agricultural and Gardening Machinery Exhibition – Mezőgazdasági és Kertészeti Gépek Nemzetközi Kiállítása) keretén belül mutatta be a legújabb termékét, ami nem más, mint teljesen autonóm robottraktor. A Dragone korábban leginkább csak fűnyírókat, aprítógépeket és permetezőgépeket gyártott, de most azt tervezik, hogy 2022-re már 200 egységet legyártanak a robotból.
 
 

A Dragone a 2021. október 19-e és 23-a között Bolognában megrendezett EIMA során mutatta meg a nagyközönségnek a legújabb gépét, a Black Shire névre keresztelt robottraktort – írta meg a Future Farming. A hivatalosan R 3075-ös modellnek nevezett gépet egy 70 lóerős dízelmotor hajtja. A robottraktor nem rendelkezik külön teljesítményleadó tengellyel, helyette vastag tápkábelekkel lehet majd energiával ellátni a traktorra csatlakoztatott felszereléseket.

A Black Shire a gyártó ígérete szerint teljesen autonóm gép. Ha egy új táblához érkezik, a kezelője egy távirányítóval manuálisan is megtaníthatja neki, hogyan dolgozzon ott. Ezek után a traktor már önállóan is meg fogja találni az utat. A Dragone, amely korábban főleg fűnyírókat, aprítógépeket és permetezőgépeket gyártott, azért fejlesztette ki ezt a robottraktort, hogy a gyümölcsösökben és a szőlőbirtokokon segítse a gazdákat, de a Black Shire a cég közleménye szerint a szántóföldeken is helyt tud állni.

Az első tíz egység már gazdára is talált, a cél pedig az, hogy 2022-ig 200 robottraktort gyártsanak le – közölte Claudio Rapalino, a projekt vezetője. A szakember beszélt arról is, hogy a masszív, és mégis kompakt robot ára kevesebb, mint 200 ezer euró (71,86 millió forint). A Black Shire-t a Dragone hivatalosan novemberben fogja piacra dobni.

(A cikkben szereplő képek Margriet Nijenhuis tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben