Japán-amerikai együttműködés hozhatja el a mezőgazdaság legújabb robottraktorát

Japán-amerikai együttműködés hozhatja el a mezőgazdaság legújabb robottraktorát

Partnerségre lépett a Kubota az Nvidiával. A japán mezőgazdasági gépgyártó az amerikai számítástechnikai vállalattal közösen fogja kifejleszteni az önvezető robottraktorait. A tervek szerint az Nvidia grafikus processzoraival, mesterséges intelligenciájával és kameráival a Kubota traktora képes lesz a teljesen önálló munkavégzésre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Kubota régóta foglalkozik már a teljesen önálló robottraktorok gondolatával, a jármű legelső tervezett változatát pontosan fél évszázaddal ezelőtt, 1970-ben mutatta be a japán gyártó. A Kubota idén januárban pedig bemutatta az úgynevezett "X tractor" koncepcióját, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kubota most ismét közelebb jutott az öt évtizedes álom megvalósításához. A japán gyártó az amerikai számítástechnikai vállalattal, az Nvidiával kötött partnerségi megállapodást, írta meg a Future Farming. Ennek értelmében a Kubota traktorába az Nvidia által kifejlesztett grafikus processzorok, mesterséges intelligencia és olyan kamerák kerülnének, amelyek azonnal fel is dolgozzák a begyűjtött adatokat. A grafikus processzor és a mesterséges intelligencia pedig azért lenne felelős, hogy a jármű percnyi pontossággal tudja elemezni az időjárási adatokat és a növények állapotát.

A japán gyártó azért is ennyire elkötelezett a robottraktorok mellett, mert a japán mezőgazdaságban nagyon jelentős a munkaerőhiány és a gazdálkodási hatékonyság is alacsony. A vállalat kijelentette, hogy ezek ellen az okos mezőgazdaság mielőbbi bevezetése lehet csak a megfelelő válaszlépés.

A Kubota egyébként 2017-ben már elindította az Agrirobo traktorszériáját. Ezek a gépek képesek önállóan közlekedni, és radar segítségével észlelni a környezetüket. Mesterséges intelligencia viszont nincs bennük, ezért emberi felügyeletet igényelnek. 2020 januárjában egy kiotói kiállításon a Kubota bemutatta az "X tractor" koncepcióját. Ezt már úgy képzelték el, hogy mesterséges intelligencia segítségével, és teljesen elektromos hajtással fog működni. A jelenlegi együttműködésnek köszönhetően a Kubota egy lépéssel közelebb került önként vállalt küldetése a valóra váltásához.

(Címlapkép forrása: Kubota)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13