2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Gépek

Megalakult az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ)

Egyetlen szervezet irányítja szeptember 1-től a díjköteles termékek hulladékainak gyűjtését, hasznosítását, méghozzá az újonnan megalakult Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, az OHÜ.
 
 

A szervezet a termékdíjakból mintegy 26 milliárd forintra tehet szert, ezt a hulladékgazdálkodás költségeire fordítják.

Az új környezetvédelmi-termékdíjazási rendszer egyszerűbb és igazságosabb lesz, célja, hogy minél több hulladékot gyűjtsenek össze. (Az elmúlt években a koordináló szervezetek csak 5-15 százalékos arányt tudtak felmutatni ezen a téren.) További cél az anyagában történő újrahasznosítás, a gyártók hulladékcsökkentésének motiválása.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte, hogy az új rendszer a „szennyező fizet” elv szerint működik.
Néhány esetben kis mértékben emelkedni fog a termékdíj, leginkább a PET palackoknál (30fillér plusz), a dobozos sörnél (50 fillér plusz), és az üdítőknél (50 fillér plusz).

A díjköteles termékek bővítésével és bizonyos tételek megemelésével az ebből befolyó bevétel 2014-re elérheti a 85 milliárd forintot is - jelentette ki a környezetügyért felelős államtitkár. Illés Zoltán emlékeztetett arra, hogy ez a pénz eddig is benne volt a termékdíj-rendszerben, csak nem folyt be a cégektől, illetve termékdíj helyett a jóval alacsonyabb licencdíjat fizették. elsődleges szempont a szelektív hulladékgyűjtés, de a gyűjtőszigetek helyett az olasz modellt támogatja. Vagyis az emberek külön gyűjtenék a papírt, külön a fémet-műanyagot-üveget, külön a komposztálható anyagokat, illetve az ezeken felül keletkező egyéb hulladékot.

Céljuk, hogy ne érje meg az egyszer használatos, eldobható termék, a betétdíjas termékekkel például csökkenthető a hulladékképződés. 

A kormányzati szándékkal összhangban erős, felelős állami magatartást képvisel a jövőben az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség – jelentette ki az OHÜ leendő ügyvezető igazgatója, Vámosi Oszkár. Kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a lakosság érdekelt legyen a szelektív hulladékgyűjtésben, a jelenlegi adatok szerint ugyanis száz emberből mindössze 10 gyűjti így a szemetet - írja a kormány.hu

 

a szelektív hulladékgyűjtésben, a jelenlegi adatok szerint ugyanis száz emberből mindössze 10 gyűjti így a szemetet.

 

 

a szelektív hulladékgyűjtésben, a jelenlegi adatok szerint ugyanis száz emberből mindössze 10 gyűjti így a szemetet.

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu