2022. június 27. hétfő László

Hírek - Gépek

Nagyot robbantott a Kubota: merész ötlettel állt el a japán gépgyártó

Óriási lépésre készül a Kubota: a japán traktor- és mezőgazdasági gépgyártó a tervek szerint 2025-ben forgalomba hozza a világ első hidrogénüzemű, üzemanyagcellás traktorát. A vadonatúj erőforrással üzemelő gépek az európai és az amerikai piacokon fognak debütálni.
 
 

A Kubota japán traktorgyártó 2025-ben tervezi piacra dobni a világ első hidrogénüzemű, üzemanyagcellás traktorát. A japán gépgyártó az üzemanyagcellás traktortokat az európai és az amerikai piacokon fogja bevezetni - írta meg a Future Farming a Nikkei Asia értesülései szerint.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A Kubota jelenleg közepes és nagyméretű, 50 és 100 lóerő közötti teljesítményű üzemanyagcellás traktorok kifejlesztésén dolgozik. Ezek ára várhatóan mintegy 40%-kal magasabb lesz, mint a vezető dízelüzemű alternatíváké. A japán mezőgépgyártó tervei szerint 2023-ra készül el az üzemanyagcellás traktor prototípusa.

Mivel a japán mezőgazdaságban nagyon jelentős a munkaerőhiány és alacsony a gazdálkodási hatékonyság, a Kubota a robottraktorok fejlesztésének egyik legelkötelezettebb híve. Ötven évvel az első tervek bemutatása után a gyártó 2020 januárjában bemutatta az úgynevezett „X tractor” koncepcióját, az év októberében pedig partnerségi megállapodást írt alá az amerikai számítástechnikai vállalattal, az Nvidiával. Azt azonban nem lehet tudni, hogy hol tart most az önvezető robottraktor fejlesztése.

(A cikkben szereplő kép forrása: Farmers Weekly)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben