2018. december 16. vasárnap Etelka, Aletta

Hírek - Gépek

New Holland: készül az autonóm kertészeti traktor!

2016 óta a világ egyik vezető mezőgépgyártója, a CNH Industrial gőzerővel fejleszti önműködő traktorait. A csoporthoz ezek a jól ismert márkák tartoznak: Case IH, New Holland, Steyr. Az autonóm rendszereket az első kettő márkában tesztelik.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A New Holland legutóbb összefogott a világ legnagyobb szőlészeti vállalkozásával, a kaliforniai E. & J. Gallo Winery-vel, hogy az autonóm traktorvezérlést (NH-Drive) továbbfejleszthesse. A teljesen felügyelet nélkül dolgozó rendszert több T4.110F modellbe is beépítették. A pilotprogram célja az volt, hogy a mindennapi gyakorlatból gyűjtsenek adatokat egy kertészeti traktor felügyelet nélküli működésével kapcsolatban, és további fejlesztéseket végezzenek a szőlészetek számára. Az elvégzendő feladatok köre rendkívül tág volt. Az önműködő traktornak a szőlő telepítésétől kezdve az ápolásán át minden feladatból ki kellett vennie a részét.

Ilyennek tervezi a gyártó

Az adatfelvétel alapján kiderülhet, hogy mely feladatok milyen fokú autonóm működéssel valósíthatók meg. Az automatizáltság foka a vezetőfülkében ülő gépkezelő munkájának megkönnyítésétől a teljesen önműködő, emberi felügyeletet sem igénylő megoldásokig terjed. A program a New Holland utolsó fázisa az NH-Drive technika felhasználási körének tesztelésére.

Az önvezérlő rendszert először a 2016-os Farm Progress Show-n mutatták be Iowa-ban. Ezidáig a technikát csak a T7-es nehéztraktorokba és a T8-as szériába építették be, hogy demonstrálják a hatékonyságát. A T4.110F-sel végzett kísérlet eredményeként a gépgyártó azt is megmutathatja, hogy az autonóm működés a márka teljes traktorpalettájába beépíthető – a nehéz univerzális traktoroktól a kertészeti erőgépekig. A program máris szolgált olyan technikai újításokkal, amelyek már a vásárlók számára is hozzáférhetőek. Ilyen például az intelligens fordulás képessége, amikor a jármű egyetlen gombnyomásra önállóan elvégzi a táblavégi fordulót.

A alábbi videóban az ember nélkül dolgozó T8-as modellt látjuk, 0,55 mp-nél érdemes bekapcsolódni.

 

Ez a videó pedig a vezetőfülke nélküli Case IH Magnum-on bemutatja azokat a szenzorokat is, amelyek a teljesen önálló munkavégzést lehetővé teszik.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu