Őrület: nem is gondolnád, mihez kezdenek a rothadó növényekkel a Fülöp-szigeteken

Őrület: nem is gondolnád, mihez kezdenek a rothadó növényekkel a Fülöp-szigeteken

agrarszektor.hu
Egy mérnökhallgató teljesen megváltoztathatja mindazt, amit eddig a napelemekről tudtunk, vagy tudni véltünk. Az általa megalkotott AuREUS napelemei az UV sugárzást alakítják át energiává, fenntartható módon készülnek, és közben még nagyon jól is néznek ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Fülöp-szigeteki Carvey Ehren Maigue és cége, az AuREUS alapítója nyerte a fenntartható technikai újításokért első alkalommal odaítélt James Dyson díjat. A manilai Mapua Egyetem mérnökhallgatója által kifejlesztett napelemek egyáltalán nem hasonlítanak a korábban ismert és használt eszközökre, mivel színesek, áttetszőek és az UV-fényt hasznosítják, írta meg az Index a Dezeen információi alapján.

Az elem a nappali idő felében is energiát termel, mivel az UV-sugárzás felhős időben is, sőt a környező tárgyakról visszaverődve is éri azt, szemben a hagyományos napelemek 15-22%-os eredményével. De nem csak emiatt érdemelte ki a mérnökhallgató a James Dyson díjat. Carvey Ehren Maigue a fel nem használt növényi hulladék feldolgozásából származó festéket keverte el lakkal, és hozott létre egy olyan, amely az ultraviola fényt látható fénnyé alakítja, és amit a panellel egybeépített napelemmel hasznosít.

Ez a megoldás pedig azért is különösen fontos, ugyanis a Fülöp-szigeteken, ahol az emberek közel egynegyede a mezőgazdaságból él, az utóbbi időkben a klímaváltozásból kifolyólag egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, amelyek komoly károkat okoznak a gazdáknak. Egyes becslések szerint 2006 és 2013 között mintegy hatmillió hektárnyi termőföldet érintettek ezek az események, a kár pedig meghaladta a 3,8 milliárd dollárt is. Az amúgy a földeken elrotható növények hasznosításával Carvey Ehren Maigue a szerencsétlenül járt gazdáknak is tud segíteni, írta meg a Dezeen.

Egyenként vagy csoportban összekapcsolva is használható, de könnyen integrálható már létező napelem rendszerekkel. Ez pedig nem csak a jövő nemzedékeinek hasznos, de már a most élő generációknak is, mondta a feltaláló.

(Címlapkép forrása: James Dyson Award)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?