2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Gépek

Őrület: nem is gondolnád, mihez kezdenek a rothadó növényekkel a Fülöp-szigeteken

Egy mérnökhallgató teljesen megváltoztathatja mindazt, amit eddig a napelemekről tudtunk, vagy tudni véltünk. Az általa megalkotott AuREUS napelemei az UV sugárzást alakítják át energiává, fenntartható módon készülnek, és közben még nagyon jól is néznek ki.
 
 

A Fülöp-szigeteki Carvey Ehren Maigue és cége, az AuREUS alapítója nyerte a fenntartható technikai újításokért első alkalommal odaítélt James Dyson díjat. A manilai Mapua Egyetem mérnökhallgatója által kifejlesztett napelemek egyáltalán nem hasonlítanak a korábban ismert és használt eszközökre, mivel színesek, áttetszőek és az UV-fényt hasznosítják, írta meg az Index a Dezeen információi alapján.

Az elem a nappali idő felében is energiát termel, mivel az UV-sugárzás felhős időben is, sőt a környező tárgyakról visszaverődve is éri azt, szemben a hagyományos napelemek 15-22%-os eredményével. De nem csak emiatt érdemelte ki a mérnökhallgató a James Dyson díjat. Carvey Ehren Maigue a fel nem használt növényi hulladék feldolgozásából származó festéket keverte el lakkal, és hozott létre egy olyan, amely az ultraviola fényt látható fénnyé alakítja, és amit a panellel egybeépített napelemmel hasznosít.

Ez a megoldás pedig azért is különösen fontos, ugyanis a Fülöp-szigeteken, ahol az emberek közel egynegyede a mezőgazdaságból él, az utóbbi időkben a klímaváltozásból kifolyólag egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, amelyek komoly károkat okoznak a gazdáknak. Egyes becslések szerint 2006 és 2013 között mintegy hatmillió hektárnyi termőföldet érintettek ezek az események, a kár pedig meghaladta a 3,8 milliárd dollárt is. Az amúgy a földeken elrotható növények hasznosításával Carvey Ehren Maigue a szerencsétlenül járt gazdáknak is tud segíteni, írta meg a Dezeen.

Egyenként vagy csoportban összekapcsolva is használható, de könnyen integrálható már létező napelem rendszerekkel. Ez pedig nem csak a jövő nemzedékeinek hasznos, de már a most élő generációknak is, mondta a feltaláló.

(A cikkben szereplő képek a James Dyson Award tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben